Hanzesteden

Toen het westen van Nederland alleen nog maar bestond uit kleine dorpjes waren er in het Oosten al machtige Hanzesteden die handel dreven door heel Europa.

Wie denkt aan Hanzesteden, denkt aan vervlogen tijden van ver, ver geleden. Een tijd waar de machtige steden uit het Oosten volop handel dreven in Europa met de IJssel als krachtige levensader. Een tijd van welvaart en overvloed. Als je nu loopt door de straten van de diverse Hanzesteden zie je overal de sporen van een roemrijke geschiedenis door de oude stadsmuren, imposante kerken, fraaie stadspoorten en historische stadscentra.

De macht & pracht van de middeleeuwen reflecteert volop in het cultuurhistorische erfgoed. Maar het is ook nog een plek waar het leven puur en ongecompliceerd is. Waar je nog kunt genieten van uitgestrekte natuurgebieden, kilometerslange fiets- en wandelpaden, prachtige landgoederen en kastelen, overheerlijke streekeigen producten én karakteristieke dorpen en historische steden. Elke stad heeft zo zijn vleugje verleden, zijn eigen verhaal en charme. Bezoek ze dus allemaal en laat je elke keer opnieuw verrassen!

En sluit de dag af met een fijne overnachting in de cultuurhistorie van de Hanzesteden aan de IJssel... dat is wegdromen in een voormalig koopmanshuis, een bedstee van een voormalige stadsboerderij of wakker worden in de ongekende stilte van de uiterwaarden van de rivier de IJssel. Stuk voor stuk unieke en kleinschalige verblijfsaccommodaties in karakteristieke panden.

PARELS VAN HET OOSTEN

Zwolle
Zo is Zwolle de trotse hoofdstad van Overijssel met een prachtig middeleeuws centrum. Gezellig winkelen, cultuur snuiven in de musea, wandelen door eeuwenoude steegjes met namen zoals de Korte Ademhalingssteeg, relaxen in het park of een bruisend evenement bezoeken. Zwolle heeft alles wat je van een eigentijdse stad mag verwachten, zonder dat de intimiteit van het verleden verloren is gegaan.

Sluit de dag vervolgens af door culinair een vorkje te prikken in een hip restaurant om vervolgens na te praten in één van de vele cafés die de stad rijk is, om het hoofd tot slot, vol met indrukken, vredig neer te zijgen in een uitstekend hotel: Hanzelogies. Moe maar voldaan. Slapen en op naar de volgende Hanzestad!

Kampen
Vanuit het spiksplinternieuwe centrale station Zwolle zijn alle andere Hanzesteden prima te bereiken. Op een steenworp afstand ligt Kampen, een gezellige stad met veel historische gebouwen en kerken. Deze Hanzestad heeft een verbluffende skyline langs de IJssel. Vooral als de zon ondergaat heeft dit een magisch effect. Je kunt hier ook prima een Hanze stadswandeling maken. Tip: een ritje op de Kamper Kogge, een reconstructie van een kogge uit de 14e eeuw. In het najaar wordt een nieuwe kogge gelicht: de IJsselkogge.

Hasselt
Vervolgens gaan we door naar Hasselt, een kleine stad met een grote geschiedenis. Eén van de oogappels is de historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten. Het beschermde stadscentrum heeft kleine doorkijkjes en straatjes die een bezoek tot een genot maken. Ook een bezoek aan de kalkovens net buiten Hasselt maken dit een leuke bestemming voor een dagje uit in de IJsseldelta.

Hattem
De wolkenvelden in Hattem vormden een ware inspiratiebron voor schrijvers en schilders zoals Anton Pieck. Zo heeft het pittoreske stadje maar liefst drie musea! Daarnaast kun je een stadswandeling maken, een Tour de Solex of een rondvaart door de grachten. Overijssel verrast je met ruimte en aandacht.

Deventer
Wist je dat Deventer meer dan 500 monumenten heeft? Het monumentale Bergkwartier is een goed voorbeeld van de rijke historie die bewaard is gebleven. Het is tevens één van de oudste steden van Nederland met bijzondere gebouwen, kerken en musea. Vroeger in de Hanzedagen stond Deventer al bekend om zijn uitbundige jaarmarkten en die traditie blijven ze hoog houden. Wat te denken van het jaarlijkse Deventer op Stelten, de langste Boekenmarkt van Europa langs de IJsselkade en het Dickens Festijn met de binnenstad van Deventer als karakteristiek decor.

Zutphen
De Torenstad, zo wordt Zutphen ook wel liefkozend genoemd, vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van deze Hanzestad. Je waant jezelf bijna in de middeleeuwen. Zutphen was een rijke stad, met fraaie panden en pakhuizen in de binnenstad. Dit is allemaal te bewonderen tijdens een stadswandeling door de slingerende straatjes in het centrum.

Doesburg
Tot slot Doesburg. De Doesburgers weten wel waar ze hun mosterd vandaan halen: bij het Mosterdmuseum. Veel bezoekers keren dan ook terug met een potje ambachtelijke mosterd uit deze Hanzestad. Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Doesburg ligt centraal op de rand van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers: een prima startplek dus voor wandel- en fietstochten in de schitterende omgeving.

Overijssel heeft een unieke mix van historische steden en authentiek landleven.