Nationale parken

Breng een bezoek aan het drassige Nationaal Park Weerribben-Wieden of het droge Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Geniet van ongerepte natuur in Overijssel.

Ga op ontdekkingstocht

In Overijssel is de natuur nog ongerept. Hier heb je de ruimte om te onthaasten en tot rust te komen in de feeërieke sfeer van onze nationale parken. Drassig en droog, waterrijk en bosrijk, gelijk maar toch divers. Een doolhof waar je heerlijk kunt (ver)dwalen. Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug zijn de perfecte uitvalsbasis voor fietsers, wandelaars en recreanten die houden van natuur in haar eenvoudige schoonheid.

NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN

Een labyrint van meren, plassen, sloten en drassige moerassen. Dit waterrijke gebied in de kop van Overijssel is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het water is er zo zuiver dat je hier prima otters kunt spotten.

Het park is gesticht in 1992. Toen heette het nog simpelweg De Weerribben. In 2009 werd het park uitgebreid met De Wieden. Het herstel van de ecologische verbinding tussen De Wieden en De Weerribben werd ter hand genomen, en het nationaal park kreeg een oppervlakte van ongeveer 100 vierkante kilometer. De ideale plek voor bijzondere plant- en diersoorten en een perfecte uitvalsbasis voor fietsende en varende liefhebbers.

Activiteiten

In het Nationaal Park zijn twee bezoekerscentra: Bezoekerscentrum de Wieden in Sint Jansklooster en Buitencentrum de Weerribben in Ossenzijl. In dit zompige gebied worden vele leuke activiteiten en excursies georganiseerd. Wat te denken van bijvoorbeeld een excursie naar de eendenkooi, een vaarsafari of een veldexcursie met een boswachter?

DE SALLANDSE HEUVELRUG

Elk jaar staat in augustus de Sallandse Heuvelrug prachtig in bloei met een paarse zee van heide. De lucht zwanger van de geur van heidehoning. Een onvergetelijke ervaring die al je zintuigen prikkelt. In Salland vind je één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa.

Prachtig decor

De Sallandse Heuvelrug biedt een prachtig decor om actief bezig te zijn. Er zijn allerlei routenetwerken aangelegd om te genieten van prachtige plekjes. Er zijn twee uitdagende ATB-routes beschikbaar over grotendeels onverharde paden over de heide, door de bossen en met pittige hoogteverschillen. Ook wandel-, fiets- en hardlooproutes voeren je langs de mooiste plekjes in het Nationale Park. Voor een hapje en drankje kun je naar het vernieuwde Buitencentrum Sallanse Heuvelrug of naar De Holterbergvoor diverse activiteiten. Bovenop de Holterberg heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Een aanrader en ook erg leuk voor kids!

Op safari in het Nationale Park de Weerribben

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug