Roombeek

De wijk Roombeek is als een feniks uit de as herrezen na de afschuwelijke vuurwerkramp in Enschede met een architectonisch hoogstandje.

Roombeek is een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur in een dynamische en bijzondere omgeving. In de openbare ruimte is cultureel erfgoed gedurfd gecombineerd met moderne architectuur. Na de vuurwerkramp in 2000 is veerkracht getoond en een uniek stedenbouwkundig plan ontwikkeld met respect voor de historie en op basis van grote inbreng van verschillende belanghebbenden.

ONVERGELIJKBARE UITSTRALING

De mix van oud en nieuw, gedurfd en traditioneel en van ruime en intieme architectuur maakt Roombeek tot een wijk die in haar uitstraling onvergelijkbaar is. De eigentijdse en creatieve sfeer zorgt voor stedelijk wonen en werken met alles in de buurt. Zo is er een winkelcentrum, een kinderdagverblijf, zijn er scholen en bedrijvigheid. Dit alles in een mooie openbare ruimte met een prettige sfeer. Roombeek is hét voorbeeld van een wijk van de 21e eeuw.

In 2007 ontving Roombeek hiervoor de Gouden Piramide, een belangrijke prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap met dat jaar als thema stedenbouw en architectuur.

Een andere vorm van inpassing van een stukje historie in de nieuwe wijk is het weer bovengronds brengen van de Roombeek die vroeger vanuit Roombeek richting Hengelo stroomde. Sinds eind 2008 stroomt de Roombeek weer door Roombeek. Om te zien waar Overijssel toe in staat is moet je zeker Roombeek een keer bezoeken.

EXPO GRUNBERG

Nadat je Roombeek bezocht hebt kun je meteen door fietsen of wandelen naar museum TwentseWelle. Aan het einde van 2015 is een grote overzichtstentoonstelling van de schrijver Arnon Grunberg te zien. Daarnaast zijn er altijd wisselende tentoonstellingen en exposities te zien zoals een multimediale reis door de tijd.