Streekproducten

Overijssel biedt een smaakvolle rijkheid aan culinaire producten, bedrijven en activiteiten voor alle fijnproevers. Eén van de must do's zijn de culinaire fietsroutes!

Proef & beleef Over de IJssel

Overijssel is ‘smaakvol’. Kijk eens naar het enorme aanbod van streekproducten in de culinaire provincie. Een waar feestje voor smaakpapillen. Iedereen kent natuurlijk driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld workshops te volgen in Librije’s winkel. Jonnie Boer houdt van pure producten en werkt dan ook samen met oertelers uit de streek.

Maar er is genoeg andere koek in de provincie zoals Deventer Koek of Zwolse Balletjes. Eten is hot. Nieuwe trends zijn de zogenaamde foodtruckfestivals zoals Rrrollend en Lepeltje Lepeltje in Zwolle. Hier kun je in een ontspannen sfeer smullen en ordinair bourgondisch genieten. Je ruikt het, ziet het, proeft het en voelt het in Overijssel!

Alles over smaakvol Overijssel

Ontdek de lekkerste streekproducten

 1. 1

  Melk van het drijvende land

  De boerderij en productiebedrijf van Weerribben Zuivel is gevestigd in het oosten des lands. Het gebied is vooral geroemd door de schoonheid ervan. Er gaan dan ook meerdere fiets- en wandelpaden door Weerribben en je kunt er ook prachtig doorheen kanoën, roeien en varen.

 2. 2

  Proef de kruudmoes

  - Al sinds mensenheugenis wordt in Salland ‘kruudmoes’ gegeten. Een lokaal gerecht met als hoofdbestanddelen gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden (‘kruud'). Aan de toevoeging van het ‘kruud’ in het recept heeft de kruudmoes zijn naam te danken. Het wordt zowel warm, lauw als koud gegeten. Zelf Kruudmoes maken?

 3. 3

  Het witte goud uit Salland

  - Asperges uit Salland; oftewel het Witte Goud uit het Oosten. Ieder jaar steken ze de kop weer op in Salland van eind april tot eind juni. Tijdens deze periode verandert Salland in Aspergeland en kun je genieten van een asperge arrangement of een asperge fietstocht langs de rivier de IJssel met prachtig uitzicht op Sallandse landgoederen. En tijdens het aspergeseizoen genieten van heerlijke dagverse asperges en andere streekproducten.

 4. 4

  Wijn uit eigen land.

  - Wijn uit de Twentse grond bij wijngaard Hof van Twente. Op het erf van de familie Visscher, één van de grootste wijngaarden van Nederland, worden elk jaar de druiven verwerkt tot de Twentewijnen. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het lokale klimaat. Ze hebben meerdere prijzen gewonnen voor hun kwaliteitswijnen.

Eef Stel, teler van Oergroenten

Leverancier van de Librije

Klaas de Lange, de varende kok

Eigenaar en boer van Weerribben Zuivel