Geheime recepten

Recept Broodsalade & Hollandse Kaasfondue in brood

  • Geschreven door Arlette
  • 3 minuten opladen
  • 2238 x bekeken

Deze gerechten zijn gemaakt door inspiratie van “de Bokkers Molle” in Olst. Ik heb de gerechten op deze mooie locatie mogen bereiden en heb gewerkt met het allerlekkerste brood dat ik ooit heb geproefd. Marina & Bastiaan Bokkers hebben een paradijsje op aarde geschapen waar alle zintuigen aan bod komen.

VisitOost - Bökkers Mölle met Arlette Swartjes
Bekijk video

Als je aan komt rijden zie je gekleurde borden, plantjes en andere snuisterijen die me doen denken aan festivals, zoals Lowlands en de Zwarte Cross. En ook binnen in de zaak is de inrichting geniaal. Dit maakt van een bezoek aan dit familiebedrijf een heuse beleving. Dan heb ik het nog niet eens over de originele menukaart van de proeverij en hun paradepaardjes: Het brood. Deze mensen werken vanuit hun hart en dat merk je aan alles. Echt een aanrader! Klik hier voor hun website.

Broodsalade

Arlette: “Dit gerecht is ideaal om restje oud brood op te maken. Ik was het gerecht wel eens tegen gekomen in een kookboek, maar het sprak me helemaal niet aan. Tot ik het een keer zelf maakte en verrast werd door de intense smaak en textuur. De dressing is diep en sterk van smaak en komt heel goed tot zijn recht in het brood dat zich ermee volzuigt. De basis van de salade bestaat uit brood en tomaten, maar je kunt volop variëren met wat je nog in huis hebt. Dit gerecht is gezond, goedkoop en donders lekker!"

wat heeft u nodig?

Dressing

  • 1 klein teentje knoflook
  • geperst rasp van 1 citroen
  • sap van ½ citroen
  • 4 el koolzaadolie of olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el platte peterselie, grof gehakt
  • 2 el basilicum,
  • grof gehakt, peper & zout

Salade

  • 1 baguette, in “blokjes” van ongeveer 1 cm2
  • 4 trostomaten, ontveld
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 gele paprika, gegrild
  • 1 rode paprika, gegrild
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 3 el droge sherry
  • 3 el zwarte olijven
  • 2 el kappertjes
  • 100 g Parmezaanse kaas

Kaasfondue uit brood

  • 1 speltbrood
  • 400 g geitenkaas, geraspt
  • 400 g goudse kaas, geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml droge witte wijn

bereidingswijze

Dressing

  1. Meng alle ingrediënten en maak de dressing op smaak met ruim peper & zout.

Salade

  1. Grill de paprika’s op hoog vuur in een bakpan
  2. Blijf regelmatig roeren tot ze bruin kleuren
  3. Doe de knoflook erbij tot ook deze licht kleurt
  4. Blus het af met sherry en zet het vuur lager. Laat dit nog 5 minuten doorgaren
  5. Snijd de tomaten in acht parten en doe ze in een schaal. Giet hier de dressing overheen en roer dit goed door, zodat het sap uit de tomaten zich met de dressing vermengd.
  6. Voeg de rode ui en de paprika toe
  7. Doe het brood in de schaal en vermeng dit met het tomatenmengsel.
  8. Voeg de olijven en kappertjes toe en garneer met de Parmezaanse kaas.

Kaasfondue uit brood

  1. Wrijf met het teentje knoflook een pan met dikke bodem in
  2. Doe de kaas en de wijn hierin en laat dit op laag vuur zachtjes smelten
  3. Hol ondertussen het speltbrood uit
  4. Giet de warme kaas in het brood en garneer dit met een paar plakjes rode peper en basilicum.

lekkere tip

Ideaal om restjes oud brood op te maken!

Geschreven door Arlette

Geniet thuis van de meest lekkere gerechten uit het Oosten van het land. Samen met Arlette Swartjes (born and raised in Dalfsen, Vechtdal Overijssel) en verschillende chefs uit Overijssel laten wij je kennis maken met al het lekkers van de regio. Heerlijk voor een kerstdiner, maar natuurlijk ook gewoon om zelf van te genieten!