Wat is er te doen in en om Ootmarsum?

Vakwerkhuisjes, kinderkopjes, oude waterputten. Ootmarsum is een authentiek middeleeuws plaatsje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Zet de navigatie op Twente en ga terug in de tijd. En als je er dan bent, bezoek dan deze plekken in en om Ootmarsum.

In en om Ootmarsum kun je volop genieten van kunst, musea, natuur, markten en leuke restaurants. De schilderachtige pleintjes, de prachtige patriciërshuizen, oude stadsboerderijen. Een dag in Ootmarsum is zeker niet lang genoeg: maak er een weekend van!

1. Kunst in Ootmarsum

Ootmarsum is de plek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Hier vind je talloze galerieën en musea. Sterker: elk laatste weekend van augustus is Kunst In Ootmarsum. Dit evenement is uitgegroeid tot één van de grotere openlucht kunstexposities van Nederland. Jaarlijks nemen er ruim 225 kunstenaars aan deel en kun je genieten van een bont palet aan schilderijen, keramiek, beeldhouwwwerken, edelsmeden en glaskunst.

2. Natuurgebied Springendal

Het is 1920 als Springendal wordt aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. Wandel over de heuvels, weilanden en heide langs schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes. Een idyllisch tafereel!

3. High Tea bij Engels'Tuin

In het stadspark van Ootmarsum doekt Engels’Tuin op, een prachtig monumentaal pandje waar je kunt genieten van thee, koffie en huisgemaakt gebak. De High Tea is de specialiteit en bestaat uit onder andere scones, sandwiches, taart en hartige lekkernijen. Ben je een dag in en om Ootmarsum, dan is dit de perfecte lunchplek.

4. Siepelmarkt

Vraag aan een inwoner van Ootmarsum wat er te doen is in en om Ootmarsum en het woord ‘Siepelmarkt’ valt gegarandeerd. Ootmarsum wordt namelijk ook wel siepelstad genoemd. Drie keer per jaar is er tijdens de bouwvakvakantie een siepelmarkt (uienmarkt) die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.

5. Fashion Sunday 2018

Het mag dan lijken alsof de tijd heeft stilgestaan in en om Ootmarsum: voor de mode geldt dat niet. Op zondag 16 september 2018 wordt de rode loper uitgerold door het centrum en kun je genieten van Fashion Sunday. Op deze dag worden de nieuwste trends en collecties gepresenteerd. Natuurlijk kun je ook kleding, schoenen en accessoires passen in een van de zaken van de deelnemende winkels. Langs de rode loper vind je allerlei terrasjes.

6. De Paasviering

Een ander bekend evenement in en om Ootmarsum is Pasen. Op eerste paasdag maakt de Paascommissie en rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. De inwoners van Ootmarsum lopen in een lange rij, hand-in-hand, door het stadje. Dit wordt ook wel Vlöggeln genoemd.