Je zou het zo direct niet zeggen, maar wist je dat Boekelo een heel bekende jodelaarster heeft voortgebracht? Jazeker, Olga Lowina herself is hier geboren en getogen. Van hoge bergen moet dit dorp onder de rook van Enschede het echter niet hebben, eerder van diepe krochten. En een gezellig dorpskern. Wist je dat Boekelo -in 1450 nog Bokel genoemd- zou betekenen: Beukenbos? Vandaag de dag kennen ze het bookeltje als een lekkere kruidenlikeur.

Neem het met een korreltje zout

Want diep in de grond van Boekelo zit het witte goud: zout. Daar wisten ze vroeger wel raad mee. Men haalde het zout uit de grond voor industriële doeleinden én bouwde een kuuroordje in de vorm van een golfslagbad met zout water. Een zee op de hei, werd het genoemd. Begrijp je meteen waar de uitdrukking ‘met een korreltje zout nemen’ is ontstaan. Helaas is van deze ‘zee’ niks meer over, op de plek staat nu een hotel: Bad Boekelo. Met wellness en zwembad, dat dan weer wel.

Museum Buurtspoorweg

Is er verder niks te beleven in Boekelo en omgeving? Zeker wel. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en dompel je onder in het coulisselandschap van Twente. Hoogtepunten langs de route zijn molens, zandverstuivingen, bos, heide en historische landgoederen, zoals het Hof te Boekelo. Ben je een beetje flauw? Neem dan de 38 kilometer lange zoutfietsroute, dan kom je alles te weten over de zoutindustrie. Grote kans dat je al fietsend of wandelend de weg kruist met de historische spoorbaan van het Museum Buurtspoorweg. Hier tuffen regelmatig oude stoomlocomotieven heen en weer tussen Boekelo en Haaksbergen en stoppen onder meer bij halte Zoutindustrie.

Military

Behalve van het zout en Olga is Boekelo bekend van de paarden. De Military is een jaarlijks in oktober terugkerend evenement, waarbij edele viervoeters over hekken, boomstammen en slootjes moeten springen. Heb je daar helemaal niks mee, dan kun je nog altijd luidkeels gaan jodelen. Olga zal vanuit de hemel glimlachen.