Het lijkt een nationale sport in Denekamp: tradities voortzetten. In de winter doen ze aan midwinterhoornblazen (leg dat ’s neer op het scrabblebord, past niet eens!). In de zomermaanden vinden de Denekampers het leuk om op kloten te schieten. Maar dat is nog niks vergeleken met de tradities die rond Pasen in het dorp plaatsvinden. Harry Potter: eat your heart out!

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land

Naast druk zijn met tradities hebben ze in Denekamp ook tijd voor andere zaken. Zoals de molens draaiende houden. Bij het fraaie landgoed Singraven staat een historische watermolen. Verder staan er nog twee molens in dit dorp in het oosten van Twente: de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Natura Docet Wonderryck Twente

Je hebt vast al in de gaten dat Denekampers wonderlijke mensen zijn. We doen er nog een schepje bovenop: ze hebben ook een wonderbaarlijk museum. Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Hier verwonder je je over natuur, dieren en fossielen.

Dinkel

De ‘echte’ natuur ligt trouwens aan je voeten. ’s Winters kun je zelfs langlaufen in het glooiende Denekampse landschap waar ook de Dinkel doorheen slingert. Deze rivier is best belangrijk voor Twente, getuige de eerste regel van het Twentse volkslied: Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente. Over tradities gesproken!

Paastaakslepen

Eerste Paasdag kun je getuige zijn van een bijzondere traditie, het Paasstaakslepen. Een stoet trekt al liederen zingend richting het landgoed Singraven om daar een paasstaak (rechte boomstam) te vragen. Deze wordt omgehakt en vervolgens door honderden mensenhanden richting het dorp gesleept. Daarna gaat men naar de paasweide, daar begint het spektakel van het verkopen van de boom en de ringen van de teerton. Dit wordt gedaan in onvervalst Twents dialect. De apotheose is het grote paasvuur dat ’s avonds op Eerste paasdag wordt ontstoken. Klinkt als een magisch sprookje, of niet? Denekampers zijn dus echte Tukkers: ze doen lekker waar ze zin in hebben, zijn een tikje eigenwijs maar behept met een andere traditionele eigenschap: ze zijn gastvrij.

Köttelpeer’n menneke

Op het Nicolaasplein staat een kunstwerk dat het 'Köttelpeer'nkearlke' wordt genoemd. Dit kunstwerk, ontworpen door de Bornse kunstenaar Ruud Hallema, is geschonken door de Denekampse ondernemers ter gelegenheid van de heropening van het aangepaste winkelerf in het centrum van Denekamp op 29 augustus 1984. De naam is afgeleid van de bijnaam van de Denekampers n.l. 'Köttelpeer'n'. Een köttelpeer is een klein stoofpeertje in de vorm van een paardevijg. De naam wordt nogal eens voor allerlei andere zaken gebruikt. Zo heet de oudste carnavalsvereniging van Denekamp 'de Köttelpeer'n'.