Natuurgeheimen

De Tankenberg: Wandelwalhalla in De Lutte

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 12770 x bekeken

In De Lutte, net buiten Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De stuwwal met de naam De Tankenberg. Nou ja, berg - de heuvel is niet meer dan 85 meter hoog - maar daarmee wel het hoogste punt van Overijssel. Zo'n 130.000 jaar geleden duwden gletsjers hier de ijskoude grond omhoog. Op het hoogste punt is in 1844 een koepeltje geplaatst ter nagedachtenis aan een Germaanse godin. Het gebied wordt omringd door het landgoed Egheria – een waar walhalla voor wandelaars in de gemeente Losser.

Hoogte- en dieptepunten

Landgoed Egheria nodigt uit tot een stevige wandeling. Vanuit het beekdal is het namelijk een forse klim naar de top. Onderweg stroomt het water soms over het wandelpad. Dan weer balanceer je op een plankje over het water. De snelstromende bosbeekjes trekken bijzondere soorten planten en dieren aan. Roofvogels bijvoorbeeld. Zie je een roofvogel ‘bidden’ dan weet je dat het een torenvalk is. Hoor je een miauwend geluid? Dat is een buizerd. En de havik? Die scheert behendig tussen de bomen door om op kleine vogels te jagen. Voor je het weet sta je op het hoogste punt van Overijssel. Met een betoverend vergezicht over Twente.

Egheria

Landgoed Egheria werd in 1908 aangelegd als buitenplaats door textielfabrikant H.E. Ten Cate. Hij vernoemde het naar zijn vier zonen: Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. Drie generaties vertoefden er graag in de bossen. Inmiddels is het familiehuis verkocht aan derden en wordt het landgoed grotendeels beheerd door Natuurmonumenten. De villa was ooit nog grootser en rijker. Dat was voor het Engelse (vergis)bombardement in 1945. De Engelsen dachten namelijk dat de Duitse generaal Blaskowitz er verbleef. Maar die was de dag ervoor al vertrokken. Diezelfde generaal zou overigens, niet veel later, de capitulatie in Wageningen tekenen.

Tankenberg
Tankenberg

Van offerplaats…

De Tankenberg dankt haar naam aan Tanfana, een Germaanse godin. Dat voert ons terug naar het begin van de jaartelling toen onze voorouders een bijzondere energie waarnamen op de Tankenberg. Waarschijnlijk afkomstig van meerdere leylijnen die hier zouden kruizen. Om verbinding met het hogere te zoeken, bouwden ze er een tempel als offerplaats voor de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. En precies op de plek waar ooit die tempel verrees, liet ten Cate, eeuwen later een zeskantig koepeltje bouwen.

Los – of misschien wel aanvullend op deze theorie over de naam van De Tankenberg– is de Engelse ‘Tan Hill’, een berg waar mensen zich verzamelden, waar vuur brandde en waar aardse angsten zouden afnemen…

Maria kapel
Maria kapel

… naar Mariaverering

Met de opkomst van het christendom verdween uiteraard de aandacht voor Tanfana. Vanaf dat moment nam Maria haar plaats in. Overal in het katholieke Twente verrijzen Mariakappelletjes. Zo staat in het bos – daar waar de Tankenbergstraat overgaat in de Tankenbergerweg – een mooie kapel met een groot Mariabeeld. Ook die plek is niet willekeurig. De energie is er volgens kenners tastbaar en wichelroeden slaan er ver uit. En…, mocht je je afvragen hoe het Tanfana verging? Die werd, zoals dat ging in die tijd, als heks afgedaan en verbannen. Wel zou ze nog eeuwenlang bespot worden in het kinderliedje ‘Anneke, Tanneke, toverheks’.

Erve Middelkamp
Erve Middelkamp

Zelf energie opdoen?

Krachtplaats of niet. Alleen al van de indrukwekkende natuur krijg je nieuwe energie. Er zijn heel veel verbluffend mooie wandelroutes. Het typisch Twentse boerderijcomplex ‘Erve Middelkamp’ – ook uit de tijd van Ten Cate- dient niet alleen als bezoekerscentrum maar ook als vertrekpunt van de routes. Je vindt het aan de Bentheimerstraat 15 A, tussen Oldenzaal en De Lutte.

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.