Musea

Er valt genoeg te ontdekken in de musea die Overijssel rijk is. Vooral het vernieuwde museum De Fundatie is een bezoekje waard.

Overijssel is rijk aan diverse musea. Er valt meer dan genoeg te ontdekken op cultureel gebied in de breedste zin van het woord. Van openluchtmuseum Ootmarsum en Het Speelgoedkabinet in Kampen tot aan het Rijksmuseum Twenthe of de Cosmos Sterrenwacht waar je alles komt te weten over het heelal. Twee uitgelichte museumtoppers zijn De Fundatie en Kasteel Het Nijenhuis.

MUSEUM DE FUNDATIE

Het ei, de ufo of het ruimteschip zijn enkele koosnaampjes voor museum De Fundatie in Zwolle. Reden is de ellipsvormige opbouw op het dak met de bijzondere buitenkant die bekleed is met 55.000 wit-blauwe tegels. Het ‘ei’ zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw die gebouwd is tussen 1838 en 1841 en later is omgetoverd tot het museum zoals het vandaag is. Met toonaangevende exposities heeft het museum zich ontwikkeld tot één van de topmusea in Nederland. Extra bonus: het grote ovale raam geeft een schitterend uitzicht op de historische binnenstad.

Sublieme Turner

De tentoonstelling ‘Gevaar & Schoonheid - Turner en de traditie van het sublieme’ komt naar Zwollywood. Turner is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk - ruim 50 schilderijen en aquarellen - is bij hoge uitzondering in ons kikkerlandje te zien. Je kent Turner misschien wel van de recente film over zijn leven. De expositie is te bezoeken van 5 september 2015 tot 3 januari 2016.

KASTEEL HET NIJENHUIS

Kasteel Het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen en door vele restauraties en verbouwingen is het kasteel sinds 2004 volledig toegankelijk voor het publiek. De veelzijdige verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. Daarnaast hebben er in het kasteel en de beeldentuin met regelmaat wisselende tentoonstellingen plaats. Geef je ogen goed de kost en gun jezelf een shotje cultuur.