Museum de Fundatie: van klassiek tot buitengewoon

De Fundatie in Zwolle is geen gewoon museum. Dat zie je van buiten aan de klassieke entree gecombineerd met de buitengewone opbouw. Dit architectonische hoogstandje past perfect bij de omvangrijke collectie beeldende kunst van het museum.

De UFO van Zwolle

Museum de Fundatie is een opvallende, bijna buitenaardse verschijning. Niet voor niks wordt de ellipsvormige opbouw van het museum ook wel ‘De Wolk’, ‘De Zeppelin’ of ‘De Ufo’ genoemd. Eenmaal binnen vallen de bijzondere exposities op. Naast een vaste collectie organiseert De Fundatie regelmatig nieuwe tentoonstellingen.

TIP: In de ‘ufo’ zit een groot ‘oog’ dat een fantastisch uitzicht biedt op de historische binnenstad van Zwolle. Nóg een goede reden om dit buitengewone museum te bezoeken.

Kunst uit binnen- en buitenland

De vaste collectie van De Fundatie bestaat uit oude, moderne, hedendaagse en niet-westerse kunst. Ook kun je er glas, keramiek, meubel en etnografica bewonderen. Bijzonder is de ‘collectie Citroen’. Kunstenaar en verzamelaar Paul Citroen bracht werk bijeen van onder meer Charley Toorop, Carel Willink, Karel Appel en Corneille. Topstukken van het museum zijn meesterwerken van onder meer Van Gogh, Mondriaan en Picasso.

TIP: Nieuwsgierig naar de collectie? Sneak preview!

Tweede locatie: Kasteel het Nijenhuis

Museum de Fundatie heeft naast Zwolle ook een locatie in Heino/Wijhe: kasteel Het Nijenhuis. Hier woonde verzamelaar Dirk Hannema, oprichter van het museum. In het kasteel is tegenwoordig een deel van Hannema’s collectie te zien.

Tuin vol beelden

Kasteel Het Nijenhuis heeft bovendien een indrukwekkende beeldentuin waar ongeveer negentig beelden te bewonderen zijn. Het is één van de grootste en meest bijzondere van Nederland. De imposante beeldencollectie vormt een mooie doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Wisselende tentoonstellingen

In kasteel Het Nijenhuis en op de Zwolse locatie van Museum de Fundatie zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. De looptijd van deze tijdelijke verzameling kunst is ongeveer vier maanden. Daarna is het weer tijd voor iets nieuws.
Lees alles over de nieuwste (tijdelijke) aanwinsten!

Openingstijden en bereikbaarheid

Openingstijden

Museum de Fundatie in Zwolle, kasteel Het Nijenhuis en de beeldentuin in Heino/Wijhe zijn van dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid

Museum de Fundatie ligt in het centrum van Zwolle. Parkeergarages en het Centraal Station zijn op loopafstand. Bij kasteel Het Nijenhuis is gratis parkeergelegenheid. Vanaf station Heino is het ongeveer twintig minuten lopen naar het kasteel.

TIP: Combineer je bezoek aan Museum de Fundatie met een dagje stad. Zwolle is een dynamische, historische en moderne stad met veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants.