Muziek

MATTEO MYDERWYK

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde Matteo Myderwyk vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te …

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde Matteo Myderwyk vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien, zo belandde hij in de wondere wereld van de free-jazz. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken, met als doel het maken van muziek in het moment. 

Toen hij in 2017 op het festival Into The Great Wide Open een geïmproviseerde live-soundtrack speelde, contracteerde Excelsior Recordings hem na afloop om een improvisatie pianoalbum op te nemen. Dit werd Matteo’s debuutalbum To Move, opgenomen in een concertzaal zonder voorbereiding en zonder vooropgezet plan. Met zijn nieuwste album Notes of Longing debuteert Matteo als eerste Nederlandse pianist op het gerenommeerde label Warner Classics. Zijn muziek evolueert constant en zijn liveshows zijn zeer gevarieerd. Vaak genoeg breekt hij met de traditionele wetten door voortdurend te improviseren met keuzes van instrumenten en zo verschijnt hij met een arsenaal aan synthesizers, beatmachines, orgels en een vleugel op evenzoveel verschillende podia.

Wanneer