Muziek

FOKKO

Puntige powerpopnummers in het Nederlands; Fokko schrijft ze sinds jaar en dag en hier heb je er weer zeven. Nu laat poes Pien zich niet aaien, kan geen emoticon zijn relatie meer redden en wordt …

Puntige powerpopnummers in het Nederlands; Fokko schrijft ze sinds jaar en dag en hier heb je er weer zeven. Nu laat poes Pien zich niet aaien, kan geen emoticon zijn relatie meer redden en wordt er passief agressief escargots gesnaaid op de camping. Muzikaal beukt en rockt het ondertussen naar hartenlust. In single Geluksmomentje snikken melancholische gitaren om de onbereikbare treinliefde Sanne, waarmee Fokko wel van alles wil, maar “alleen maar in gedachten, want in het echt gaat alles stuk”. Al met al wordt hier een kleurrijk kwartier aan relationele onvermogens geserveerd, met een portie gecultiveerde lulligheid, op een bedje van gitaargeweld, afgetoefd met een klodder melodisch vernuft. Even prakken. Voila! FF.

Fokko de band ontstaat in 2013, wanneer liedjesschrijver Fokko Mellema uit Kampen na punkrockband Jeremy’s en nederrockband Want Want onder zijn eigen voornaam een akoestische huiskamer-act begint. Daarbij wordt hij bijgestaan door Bob Boeve (ex-Want Want) en multi-instrumentalist Gelke Boontje. Ze nemen in 2014 en 2015 drie EP’s op (Fokko I, Fokko II, Fokko III) en spelen zich een slag in de rondte. Toch krijgt Fokko heimwee naar zijn elektrische gitaar en in zijn toenmalige woonplaats Breda werkt hij enigszins geïsoleerd aan nederrockplaat Stadaarnietzodoeiets (2019), waarin hij samen met zijn nieuwe band en producer Guido Aalbers op een zwaarder gitaargeluid uitkomt, als omlijsting voor de kenmerkende directe teksten. Muzikaal is inspiratie te horen van Weezer, The Presidents of the United States of America en zo nog wat 90’s rock bands die hun weg weten met pakkende hooks en puntige songstructuren. 

Single Goeroe (ft. Aafke Romeijn) wordt opgepikt door KINK en 3FM en de band vindt als eigenzinnige rock act zijn draai in o.a. de Popronde. De energieke rockshow, gecombineerd met Fokko’s droogkloterige presentatie krijgt steeds meer vorm. Begin 2020 luidt losse single KTLL (u mag een klinker kopen) de globale impasse in. Fokko weet even niet wat ‘ie met zichzelf aan moet, koopt een synthesizer, herpakt zichzelf, en luidt uiteindelijk met coronapunkhit Karin Heeft Geen Corona 2021 in, die van KINK en 3FM tot QMusic en Radio 2 gedraaid wordt. Samen met lockdownsingle Alles Gaat Kapot En Ik Trek Het Niet Meer is dit het startschot voor het uitwerken van de EP FF. Hiervoor trekt Fokko zich na een zomerse anderhalvemetertour terug in de studio om vijf aanvullende tracks op te nemen, met de release van Gebakje in oktober al als voorproefje. 

                                

Wanneer