Rondleiding

Landelijke zonnekijkdag

Op zondag 2 juli kun je tijdens de landelijke zonnekijkdag ook komen kijken bij de sterrenwacht. Cosmos beschikt over twee grote professionele zonnetelescopen op een krachtige Planewave LM350 montering. Met de zonnetelescopen kun je de zon op een veilige manier bekijken.

Door de 15 centimeter lenzenkijker zie je zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de aarde.

Speciale lezing

De zonsverduistering die het weer beïnvloedt, een unieke ervaring. Iedereen die wel eens een totale zonsverduistering heeft gezien weet dat dit een bijzondere ervaring is. Toen echter in 1999 een totale verduistering in Europa kwam, was dat voor velen een uitgelezen kans om dit te kunnen beleven. Stefan Jak nam die kans waar en na goede voorbereidingen zocht hij een mooie plek in de totaliteits-zone, te Frankrijk. Ook maakte hij een plan om weer-metingen te doen tijdens deze eclips. Dat leverde interessante gegevens op, en prachtige beelden.

Hij geeft daarom tijdens de zonnekijkdag een presentatie over dit boeiende onderwerp. Daarbij maakt hij ongetwijfeld nog een paar uitstapjes met beelden van de aparte (gedeeltelijke) zonsverduistering van 31 mei 2003. En van het poollicht dat in datzelfde jaar zeer uitbundig was.

Stefan geeft de lezing twee keer om 13.15 uur en 14.30 uur. De rest van het programma is doorlopend.

Koop vooraf je tickets!

KOOP TICKETS

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 10,00

t/m 17 jaar € 8,00