Muziek

Zomer Carillon Concertserie: Peter Bremer

De Zomer Carillon Concertserie 2022 op het StadsCarillon van Enschede heet ‘Oude’ Meesters en staat in het teken van de vroegere beiaarddocenten van de stadsbeiaardier: Karel Borghuis, Peter Bremer en Frans Haagen. Esther Schopman: “Vandaar de titel. Elke zomermaand is er aandacht voor één van mijn ‘oude’ leermeesters.”

Tijdens het laatste concert in de serie (op 7 augustus 13-14u) staat Peter Bremer (1956) in de spotlights. Omdat hij zelf geen concerten meer kan geven, speelt Schopman een aantal van zijn arrangementen voor carillon. Wel is hij als luisteraar te gast.

Voor deze carillon concerten opent de St. Jacobuskerk elk jaar haar poort, zodat je in alle rust naar de klokken kunt luisteren met een kop koffie of thee.

Peter Bremer werd in 1956 geboren in Vught, kreeg vanaf zijn achtste pianolessen aan de muziekschool en speelde in de jaren zeventig hammondorgel en piano in diverse popgroepen. Ook volgde hij op het Tilburgs conservatorium de klassieke vooropleiding piano bij Alexandre Hrisanide. Na het behalen van zijn Atheneum-B diploma ging hij muziekwetenschappen studeren in Utrecht. Daar kwam hij in aanraking met Angelsaksische en Balkan volksmuziek. Hij bekwaamde zich op het accordeon en stortte zich in de folkscene. Als straatmuzikant werd hij geconfronteerd met het Utrechtse Domcarillon. Toen besefte hij dat een beiaard het ultieme instrument voor straatmuziek is en meldde zich aan bij de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

In de periode 1978-1984 studeerde Bremer beiaard bij Leen ’t Hart en Peter Bakker met het diploma Uitvoerend Musicus als resultaat. In 1986 slaagde hij voor het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Vanaf 1989 wordt hij volledig in beslag genomen door de beiaard: hij is stadsbeiaardier van Brielle, Culemborg, Haastrecht, Heusden, Son en Breugel, Valkenswaard, Vught en Zeist. Van 1997 tot 2002 was Peter Bremer bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspelvereniging. Hij gaf gastconcerten in heel Europa en maakte diverse concertreizen door de Verenigde Staten. Meerdere keren vertegenwoordigde hij zijn land bij internationale beiaardcongressen en was hij juryvoorzitter bij internationale beiaardconcoursen.

Programma

  1. Divertimento 4 - Jozef Haydn
  2. Invention 11 - J.S. Bach
  3. Three times a lady - Lionel Richie
  4. (Wiener) Sonate VI - W.A. Mozart
  5. Georgia on my mind - Hoagy Carmichael
  6. Sonatine 2 - Mauro Giuliani
  7. Windmills of your mind - Michel Legrand
  8. Siciliano uit Sonate in Es majeur voor fluit en klavecimbel - J.S. Bach
  9. Donauwellen (Valurile Dunarri) - Iwan Iosif Ivanovici

Wanneer

-