Educatie

Muzikale lezing: Dr. Niels Falch

Joodse immigranten uit Rusland en Oost-Europa en hun nakomelingen ontwikkelden in de eerste helft van de twintigste eeuw een Joodse muziekstijl die de populaire Amerikaanse muziek zou veranderen.

Componisten zoals Harold Arlen, Irving Berlin, George Gershwin en Jerome Kern putten (bewust en onbewust) inspiratie uit stereotiepe elementen van het brede spectrum van Asjkenazische Joodse muziek. Zij verwerkten kenmerken van , chazzanoet, bruiloftsmuziek en volksliedjes, eerst in de muziek voor het Jiddische theater en vervolgens in Broadway musicals. Amerikaanse liedjesschrijvers componeerden in de jaren dertig van de twintigste eeuw diverse hits in deze Joodse muziekstijl waaronder “Bei Mir Bist Du Schön,” “Blue Skies,” “Donna Donna,” “I Love You Much Too Much,” “My Heart Belongs to Daddy” en “Summertime.” Dr. Niels Falch vertelt over zijn onderzoek naar deze Joodse muziekstijl en,…. hij laat uiteraard ook veel muziekfragmenten horen.

Dr. Niels Falch is als onderzoeker gespecialiseerd in populaire muziek, jazz, Joodse muziek en songwriting bij de afdeling Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studies aan de conservatoria van Amsterdam en Enschede werkte Falch vervolgens als geluidstechnicus, muziekproducer, muzieksamensteller, songwriter en muziekdocent. Niels volgde een opleiding Creative Directorship aan de Universiteit Leiden.. In 2020 voltooide hij zijn proefschrift From Oy to Joy: Jewish Musical Style in American Popular Songs, 1892-1945

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 7,50