Strijkkwartet speelt werken uit de 19e en 20e eeuw.

Een Pools geluid

Het Valerius Ensemble treedt aan als strijkkwartet voor het concert met de titel Een Pools geluid. Op zondagmiddag staan werken van Elsner, Van Bree en Weinberg op het programma.

Al bijna 35 jaar maken de zondagmiddagconcerten van het Valerius Ensemble een vast onderdeel uit van de kamermuziekprogrammering in Enschede. De zes concerten die dit concertseizoen worden uitgevoerd tonen het ensemble wederom in diverse gedaanten, van trio tot oktet.

Nu staan werken uit de negentiende en twintigste eeuw waarvan er twee een Pools tintje hebben. Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854) was directeur van de Nationale Opera van Warschau, maar het bekendst werd hij als leraar van Fryderyk Chopin, die hij tussen 1823 en 1826 onder zijn hoede nam.

Johannes van Bree werd onsterfelijk door zijn Allegro voor vier strijkkwartetten uit 1845. Het kwartet van dit optreden werd in 1849 geschreven als eerbetoon aan tsarendochter Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II.

De Joodse componist Mieczysław Weinberg uit Warschau vluchtte bij de inval van de Duitse troepen in Polen naar de Sovjetunie. Hij raakte goed bevriend met Sjostakovitsj, met wie hij een weddenschap afsloot over wie de meeste strijkwartetten zou schrijven. Sjostakovitsj maakte er uiteindelijk 15, Weinberg 17. Daarvan horen we tijdens dit optreden het tweede.

Wanneer

-