Bariton Thomas Oliemans en Holland Baroque.

Bachs Koningin

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest. Zo rijk als het organo pleno heeft geklonken op de Silbermann-orgels van Johann Sebastian Bach, zo horen we op donderdag 9 februari in De Grote Kerk deze klankweelde nu vertaald naar het orkestinstrumentarium van Holland Baroque.

Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ode aan het orgel: de onbetwistbare ‘Koningin der instrumenten’.

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten? In dit programma ontmoeten bariton Thomas Oliemans en Holland Baroque elkaar. Centraal staan Ich habe genung van Johann Sebastian Bach (1685-1750) en liederen van Hanns Eisler (1898-1962).

Eisler was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, leerling van Arnold Schönberg en zocht zijn toevlucht in de Verenigde Staten.

Samen met Arnold Schönberg, Thomas Mann, Kurt Weill en Bertolt Brecht was Eisler een van de bekendste emigranten in Los Angeles. Afgesneden van zijn wortels, zoekend naar de zin(loosheid) van het bestaan, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Bertolt Brecht op muziek. In zijn Hollywood-liederen klinkt door het ontheemde een verlangen naar een betere wereld.

Wanneer

-