Het Nationale Theater

Coriolanus

WILLIAM SHAKESPEARES LAATSTE TRAGEDIE, DIE HIJ SCHREEF ROND 1608, HAD OOK IN 2022 GEMAAKT KUNNEN ZIJN

Het stuk zou zomaar in 2022 geschreven kunnen zijn. Want Coriolanus, een tragedie van William Shakespeare, gaat boven alles over de gespannen verhouding tussen een volk en zijn leiders, tussen burgers en politiek. Vrijdag 10 maart speelt Het Nationale Theater deze spectaculaire voorstelling in het Wilminktheater.

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp de werking van de politiek: hoe machtsgroepen opereren en hoe retoriek werkt. Ook legt hij de wispelturigheid van de publieke opinie bloot: we zien hoe het volk Coriolanus verafschuwt, dan weer toejuicht, om haar enkele scènes later te verbannen.

Bovenal laat Coriolanus - uit ongeveer 1608, maar nog verrassend actueel - zien wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren.

Regisseur Nina Spijkers zet niet een man, maar een vrouw (Yela de Koning) in de titelrol. “Coriolanus is woedend, en niet zonder redenen. Wat gebeurt er als deze woedende generaal geen man is, zoals bij Shakespeare, maar een vrouw? Waar woede bij mannen vaak gezien wordt als een kracht, worden boze vrouwen meestal weggezet als zwak of hysterisch. Terwijl zij zoveel redenen hebben om kwaad te zijn."

Wanneer

-