16 schilders voor de 21e eeuw

Brave New World

Museum de Fundatie in de dynamische Hanzestad Zwolle is een must-visit op het gebied van kunst en cultuur. In de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Brave New World is het werk te bewonderen van zestien internationale top schilders onder de 40 jaar. Stuk voor stuk kijken zij op een nieuwe manier naar schilderkunst en de wereld. Brave New World, samengesteld door kunstcriticus Hans den Hartog Jager, geeft een diepgaande blik op de schilderkunst van nu en hun verhouding tot de hedendaagse samenleving. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 juni 2023.

De schilderkunst is levendiger en krachtiger dan ooit. Schilders van nu combineren eeuwenoude technieken met hedendaagse thema’s, verhalen en motieven en laten zien dat de schilderkunst in onze tijd het perfecte paard van Troje kan zijn; aantrekkelijk en verleidelijk, maar vaak met een vlijmscherpe boodschap. Brave New World toont het werk van zestien schilders van onder de 40, die behoren tot de absolute internationale top. Een tentoonstelling vol meervoudige perspectieven, gevarieerde geschiedenissen en nieuwe esthetische kaders, samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager.

Lange tijd was de schilderkunst het ondergeschoven kindje in het westelijke deel van de kunstwereld. Kunstenaars raakten de afgelopen decennia meer en meer gefascineerd door het digitale, waar schilderen ouderwets tegen afstak. Tegelijkertijd bracht de digitale cultuur ook een ander besef met zich mee; dat een beeld op zichzelf ongelooflijk veelzeggend kan zijn. In andere delen van de kunstwereld is de schilderkunst echter altijd belangrijk gebleven. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika was en is schilderen een levendige, krachtige en invloedrijke kunstvorm, dankzij haar toegankelijkheid en de lange, sterke traditie waar ze uit voort komt.

De afgelopen jaren zorgde dit nieuwe bewustzijn voor een sterke impuls voor schilders over de hele wereld. De normen zijn verschoven en de urgentie van schilderkunst is, ook in het Westen, hoger dan ooit. Voor de nieuwe generatie schilders zijn digitale beelden een gegeven, ze zijn ermee opgegroeid. Toch kiezen ze ervoor om te schilderen, juist omdat schilderen hen een ongekende, rijke verscheidenheid aan artistieke uitdrukkingen en invloeden biedt. Schilders van nu mengen virtuositeit met complexe verwijzingen naar (kunst)geschiedenis, hedendaagse beeldcultuur, engagement en diverse culturen. Het maakt hun werk een perfecte afspiegeling van de turbulente wereld waarin we leven – alleen rijker, uitdagender en verleidelijker.

Het is dan ook tijd voor een nieuwe, ambitieuze schilderijententoonstelling. Brave New World laat werk zien van zestien schilders die op een nieuwe manier naar de schilderkunst, en naar de wereld, kijken. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus van de hand van curator Hans den Hartog Jager, waarin hij het werk van de deelnemende kunstenaars bekijkt tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de schilderkunst in de afgelopen dertig jaar. Brave New World geeft een diepgaande blik op de hedendaagse schilderkunst en legt uit hoe deze zich verhoudt tot de samenleving en de actualiteit.

Voor Hans den Hartog Jager is dit niet het eerste project van deze aard. Hij stelde, onder andere bij Museum de Fundatie, verschillende tentoonstellingen samen over hedendaagse kunst, waarin schilderkunst vaak een belangrijke constante is. In 2019 maakte hij bij Museum de Fundatie de tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968. Vijftien jaar geleden schreef Hans den Hartog Jager ook het boek Verf, waarvoor hij achttien bekende hedendaagse Nederlandse schilders interviewde, onder wie Marlene Dumas, Ger van Elk, Constant en Michael Raedecker. Het boek werd meteen een klassieker en wordt nog steeds veel gelezen door liefhebbers van schilderkunst en kunstacademiestudenten.

Wanneer

28 jan - 11 jun 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 15,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
gratis
CJP prijs
€ 6,00

Groepen vanaf 10 personen € 11,00 p.p.