Activiteiten die te maken hebben ter ere van alle vrouwen.

Internationale Vrouwendag

Woensdag 8 maart staat volledig in het teken van Internationale Vrouwendag. Thema van dit jaar is: 'Leven in vrijheid'.

Verschillende instellingen hebben een activiteit waar je aan kunt deelnemen. Zo hebben SIVE, Concordia en Universiteit Twente een aantal activiteiten georganiseerd ter ere van deze speciale dag.

SIVE

Op 8 maart viert SIVE in de bibliotheek aan de Pijpenstraat internationale vrouwendag. Het programma duurt van 12:30 uur tot 18:00 uur. Gastspreekster Yasmin Haidar komt haar verhaal vertellen over haar boek, waarin zij praat over hoe zij in Syrië leefde en hoe zij nu in vrijheid in Nederland woont. Daarnaast zijn er verschillende workshops te volgen, zoals 'In vrijheid zingen' en 'Vrouwen en Vrede'. Als afsluiting komt het Sista's Wereldkoor zingen, de uitreiking voor de Brigit Sijmons Award en Katja Bassova vertelt nog haar verhaal over haar situatie vanwege Oekraïne, dat zij moest onvluchten vanwege de oorlog. Deelname aan deze dag is gratis. Meer informatie vind je hier.

Concordia

Op 8 maart om 19:30 uur draait in Concordia de film 'It's Raining Women' ter ere van Internationale Vrouwendag. Na afloop gaat Janke Smit namens SIVE in gesprek met Yara Hümmels, voorvechtster van gendergelijkheid. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, klik je hier.

Ook is de dansvoorstelling MAJKA te zien in Concordia. Choreograaf Sandra Kramerová onderzoekt de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid. Het buitenaardse meisje Majka is hard aan het werk om een geëmancipeerde Tsjechoslowaakse vrouw te worden, en dansmaker Sandra Kramerová stapt in de rode laarzen van Majka om mee te zoeken. Na afloop is er een Q&A door Simone Dekker. De voorstelling begint om 20:30 uur. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, klik je hier.

Universiteit Twente

Kom op 8 maart naar het Technisch Medisch Centrum op de Universiteit Twente voor een middag vol inspiratie over vrouwspecifieke aandoeningen, sekse en gender in onderzoek en gezondheid op maat. Feestelijke bijeenkomst over vrouwelijke gezondheid bij de Universiteit Twente ter ere van Internationale Vrouwendag.

Op het gebied van gezondheid en zorg weten we meer over mannen dan over vrouwen. In onderzoek en praktijk is het mannenlichaam vaak de norm, terwijl we weten dat veel ziekten en aandoeningen zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen. Het gevolg is dat vrouwen niet dezelfde kwaliteit van zorg ontvangen. Diagnoses worden mogelijk niet of te laat gesteld, er is minder kennis over vrouwspecifieke aandoeningen en vrouwen ervaren twee keer zo vaak bijwerkingen van medicijnen. Dat moet anders.

In het kader van Internationale Vrouwendag nodigt de Technology for Women's Health je uit om deel te nemen aan een reeks interactieve presentaties over de gezondheid van vrouwen. In afwisselend format geven onderzoekers een kijkje in de nieuwste onderzoeks- en technologische ontwikkelingen rond vier gezondheidsthema's: vermoeidheid, borstkanker, bekkenbodemproblematiek en menstruatie.

Iedereen is welkom. Inloop is vanaf 14:00 uur. Houd er wel rekening mee dat de presentaties in het Nederlands worden gehouden. Er zullen verschillende hapjes en drankjes aanwezig zijn in het thema van Internationale Vrouwendag. Voor meer informatie hierover, klik je hier.

Er is ook een Blank Canvas tentoonstelling met dertien portretten van vrouwelijke wiskundigen om als rolmodel te dienen voor jongere vrouwen om hun droom waar te kunnen maken. Deze portretten zijn verspreid over twee locaties: ingang west van Vrijhof en de Universiteitsbibliotheek. Van 16:30 tot 18:00 uur sluit je samen met de anderen de Blank Canvas Tentoonstelling af door op de blanco papier te tekenen en samen één kunstwerk te maken, want de enige manier om het vooroordeel te doorbreken is door te beginnen met een “blank canvas”. Tijdens de activiteit is er de mogelijkheid om verhalen, ervaringen en wijsheden uit te wisselen onder het genot van een drankje in de grote expositieruimte. Dit vindt plaats in de Vrijhof. Dit evenement is ook gratis te bezoeken. Voor meer informatie, klik je hier.

Wanneer

-