Muziek

Concert Ad Fundum - Het Gemis

Een unieke muzikale vertelling over het thema vrijheid. Of liever, bespiegelingen over wat het begrip vrijheid eigenlijk inhoudt in tijden van onvrijheid.

Zo kan Het Gemis, waarvoor Hans Barkel de muziek componeerde, het best worden omschreven. Directe aanleiding: de coronapandemie, waardoor mensen werden geconfronteerd met allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen.

Bij het componeren van Het Gemis liet Hans Barkel zich inspireren door een breed scala aan muziekstijlen (van klassiek tot jazz en pop), maar ook door Latijnse teksten en elementen uit de structuur van de klassieke katholieke mis. Toen corona, met alle vrijheidbeperkende maatregelen. zich aandiende wist Barkel al snel wat het thema van zijn compositie moest worden: vrijheid. Of eigenlijk, het gemis aan vrijheid. Voor de teksten zocht hij contact met Marijke Agterbosch, oud-stadsdichter van Hengelo.

Geen beperkingen

Voor de muziek maakte Barkel gebruik van de structuur van een Latijnse mis, maar nam hij ook de vrijheid zich te laten inspireren door bijvoorbeeld jazz en pop. Voor de teksten werd deels teruggegrepen op bestaande Latijnse teksten, schreef Agterbosch nieuwe teksten, maar werden ook nieuwe teksten in het Latijn vertaald. Met Het Gemis treedt Ad Fundum opnieuw buiten de geijkte koorpaden. Eerder al werd bijvoorbeeld onder meer het Stabat Mater van Karl Jenkins in een bewerking van Hans Barkel uitgevoerd.

Extra dimensie

Het thema vrijheid/onvrijheid van Het Gemis krijgt nog een extra dimensie door de medewerking van de Oekraïense Mariia Boldueva. Zij ontvluchtte haar land na de Russische inval en kwam vorig jaar met een deel van haar familie terecht in de Zwanenhof in Zenderen. Hans Barkel kwam met haar in contact toen hij met zijn koor Ad Fundum bezig was een benefietconcert voor Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Een kinder- en moederkoor met Mariia als dirigent verleende medewerking aan dat concert. Hans Barkel en zijn vrouw Ria werden ‘buddy’ van Mariia en haar familie. Inmiddels is een hechte vriendschapsband tussen de beide families ontstaan en Mariia maakt als alt deel uit van het koor Ad Fundum. Bij de uitvoeringen van Het Gemis zal ze bovendien bij sommige stukken Hans Barkel als dirigent vervangen.

DATA VAN DEZE UNIEKE MUZIKALE VERTELLINGEN ZIJN

  • 5 mei 2023 St. Stephanuskerk te Bornerbroek aanvang 20.00 uur
  • 6 mei 2023 Simon en Judaskerk te Ootmarsum aanvang 20.00 uur
  • 13 mei 2023 oude Blasiuskerk te Delden aanvang 19.30 uur

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 7,50

Kaarten verkrijgbaar bij VVV Ootmarsum