Hanzejaar Zwolle

Hanze 8-daagse

Acht dagen lang staat Zwolle bol van de culturele activiteiten in én rondom de binnenstad. Theater, zang, dans, muziek, verhalen, kunst en historie geven vorm aan Zwolle als Hanzestad!

Sense of Place

1 september t/m 15 oktober
Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun sense of place, hun gevoel bij hun stad. Een soort Hanze 2.0 dus: een uitwisseling van culturen, ervaringen en ideeën in een verbinding van hart en ziel. Deze veelzijdige tentoonstelling is in september te bezoeken in het Academiehuis, maar wordt ook blijvend als virtuele kunstroute aangeboden. Speciaal voor de Hanze 8-daagse kun je jouw bezoek op 4, 5 of 8 september uitbreiden met een unieke rondleiding of workshop.

Stadsfestival

2,3 en 6 september
Op 2,3 en 6 september vindt het Stadsfestival plaats. Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival dat plaatsvindt in de binnenstad van Zwolle. Het festival is een unieke samenwerking tussen culturele organisaties Museum de Fundatie, Zwolse theaters, Hedon, Het Academiehuis, Stadkamer, ANNO en het Fraterhuis.

Het Nita Aartsen quartet

3 september
Het Nita Aartsen quartet opent het seizoen op Cultuurschip Thor, tijdens de Hanze 8-daagse in het kader van het Hanzejaar Zwolle.

Het Stadsgesprek: Wat betekent Hanze voor jou?

4 t/m 8 en 10 september
Dit jaar staat Zwolle in het teken van de Hanze. Maar wat zegt ons dit begrip in 2023? Is de Hanze belangrijk voor ons? Kunnen we er nog iets van leren? Het wordt tijd dat Zwolle zich hier zelf eens over laat horen! Dat kan in gesprekken die Theater de Makkers in samenwerking met de Stadkamer op verschillende locaties in Zwolle voert. Op 10 september worden de resultaten gepresenteerd en gaan de Makkers in gesprek over de bevindingen. Iedereen is welkom!

Monumentenwinkel

3 t/m 10 september
In deze unieke pop-up winkel van Firma Weijland + Consorten zijn prachtige Monumenten te beleven en te koop. Het zijn vakkundige werktuigen van beeld- houwer Jaap Kater voor alle humeuren. Iedere dag zijn er rondleidingen en om 15.30 uur is de speciale uitlaatservice van kracht. Een verkozen Monument gaat in karavaan naar een gewenste plek in de binnenstad. De winkel sluit op zondag 10 september mét een spetterende opheffingsuitverkoop.

Hanzesymposium Zwolle

7 en 8 september
De Hanze in de spotlight! Het Hanze symposium biedt een podium aan de allernieuwste inzichten uit het internationale Hanzeonderzoek. Er worden nieuwe vondsten uit Nederlandse bronnen gepresenteerd en de onderzoekers gaan samen het gesprek aan: hoe vertellen we het verhaal van de Hanze aan alle geïnteresseerden? Bezoekers van het symposium gaan niet alleen veel horen over de Hanze, maar kunnen de Hanze ook gaan proeven én beleven!

De Nedersaksen live

5 september
Krijg je geen genoeg van de succesvolle podcast De Nedersaksen? Dan hebben we goed nieuws: De Nedersaksen gaan een speciale voorstelling geven in de tuin van ANNO Stadsmuseum Zwolle. De Nedersaksen LIVE is een voorstelling met Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers die het publiek meenemen richting de roemrijke tijd van de Hanze en dit koppelen aan de Nedersaksische cultuur. Het is niet enkel een terugblik in de tijd maar ook een kijk op het heden.

Historische Havendagen Zwolle

8 en 9 september
Tijdens de Havendagen in Zwolle kun je letterlijk onze maritieme geschiedenis bekijken. Historische opduwers en sleepboten liggen in de gracht klaar om bezichtigd te worden. Er is muziek van a capella shantykoren én van de Buitenpianist en zijn vrienden. Oude ambachten laten zien hoe het vroeger in zijn werk ging.

Landelijke opening Open Monumentendag

8 september
Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op vrijdag een grootschalige publieksopening kennen. Publiek kan genieten van de grote muzikale en theatrale openingsshow Erf-Goed, de Immaterieel Erfgoed Tour vol voorstellingen en concerten op bijzondere, monumentale locaties en van een Maakmarkt rondom ambachtelijk gemaakte producten van natuurlijke materialen.

Open Monumentendag

9 september
Op zaterdag 9 september bezoek je de opengestelde Zwolse monumenten. Volg de voorgestelde wandelroute en kom langs alle activiteiten. Of fiets lekker door Zwolle en het buitengebied langs cultureel erfgoed, monumenten en historische buitenplaatsen.

Scania Freestyle Masters

8 t/m 10 september
Het Europees Kampioenschap brengt de allerbeste freestyle voetballers van Europa bij elkaar voor een onvergetelijke strijd! Een bizar, gaaf en ongelooflijk spektakel in Hanzestad Zwolle. Op de Urban Playground kunnen kinderen hun creativiteit en energie uiten door deel te nemen aan graffiti workshops, shows te bewonderen en hun skills te tonen in de pannakooi. Op zondag 10 september nemen de besten van Europa het tegen elkaar op in de grande finale. En dat wil niemand missen!

De Buitenpianist: Liedjesmarathon

9 september
Rik Elings speelde bijna tien jaar geleden ruim een jaar lang dagelijks één song op een afgedankte buitenvleugel. Tijdens Hanze 8-daagse keert de Buitenpianist eenmalig terug met een Liedjesmarathon. Rik krijgt hulp van o.a. Stationspianist Hans Jansen, tenor Eric Milton, powerzanger Wouter Penris, circustrompettist Jan Willem te Kiefte en zangeres Esther Groenenberg. Loop (of vaar) op deze bruisende zaterdag dus naar de Pelserkade aan de Thorbeckegracht en geniet van het gratis toegankelijke doorlopende muziekspektakel op het gras én op het dak van Cultuurschip Thor.

Timmer een Hanzeschip!

9 september
Kom en neem deel aan deze bijzondere en creatieve workshop! Laat je inspireren door de prachtige boten die in de Hanzetijd werden gebruikt en bouw in een team aan een nieuw Hanzeschip. Geef jouw Hanzeschip een persoonlijke touch en maak het uniek met diverse materialen! Ontdek de kunst van het timmeren onder begeleiding van ervaren timmerbazen. Ga jij de uitdaging aan? De workshop wordt georganiseerd door de Stadkamer en begeleid door Studio Lijm.

Kattegat Festival

8 t/m 10 september
De creatieve community opent haar (tuin)deuren in de Spoorzone en tovert de tuin om tot een fantastisch festival- terrein. Bij Kattegat geniet je van opkomend en gevestigd muzikaal talent op het Doggerland podium. Haal je schatkaart tevoorschijn, aanschouw de creatieve makers in actie en word verrast door theatrale acts en inspirerende workshops. Het is een grootse ervaring die tegelijkertijd uniek, kleinschalig én onvergetelijk is. Een spectaculaire afsluiter van de Hanze 8-daagse!

Wanneer

-
-
-
-
-
-
-
-

Prijzen

Per evenementen zijn er wisselende tijden, kijk hiervoor naar het specifieke evenement.