Bezoek St. Nicolaasmolen

U bent van harte welkom om een kijkje in de Nicolaasmolen te nemen. De st. Nicolaasmolen is door de Molenstichting ingericht als een instructiemolen. Elke zaterdagochtend wordt er door een instructeur praktijklessen verzorgd voor de leerling-molenaars.

Hier leren zij de kneepjes van het molenaarsvak door het uitvoeren van de molenaarstaken zoals het opzeilen van de wieken en het onderhouden van de maalstoel. Een andere taak die door de molenaars van deze molen wordt vervuld is het verzorgen van kleine verpakkingen pannenkoekenmeel, boekweitmeel en volkorenmeel die bestemd zijn voor de supermarkten in de omgeving.

Geschiedenis
In 1859 werd door een 4-tal Denekampse landbouwers en een logementhouder besloten in Denekamp-dorp een 2e windmolen te bouwen met als bijnaam "Nije möl". Zij werden elk voor fl. 900,- deelgenoot in de molen. Het werd een 8-kantige grondzeiler, die op een grondverhoging werd gebouwd. De kap en de romp werden gedekt met eiken schaliën. Na een aantal deeleigendomswisselingen verwierf Johannes Hendrikus Derkman in 1908 de eigendom van de molen, die in de volksmond de "nieje mölle" werd genoemd.
Doordat in 1922 elders in het dorp een moderne korenmaalderij werd gebouwd, verloor de St. Nicolaasmolen in toenemende mate aan betekenis en toen de familie Derkman in 1934 een kruidenierwinkel begon, luidde dat tevens de periode van verval van de molen in.

In 1968 werd het molenrestant aangekocht door de Denekampse architect F. Knippers, die er in slaagde de molen weer op de rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen, maar een poging tot restauratie toch zag mislukken. De gemeente Denekamp verwierf de molenruïne in 1974, waarna in 1975 / 1976 een volledige restauratie heeft plaatsgevonden door de molenbouwer Wintels uit Denekamp. De molen is geplaatst op de lijst van door het rijk beschermde monumenten. Vanaf 1 januari 1987 is de Molenstichting Lattrop-Tilligte eigenaar van deze molen.

Helaas is door de toenemende bebouwing in de omgeving van de molen de molenbiotoop zo slecht geworden dat er meestal alleen "voor de prins" mee kan worden gedraaid. Om toch het maximale effect van de wind voor de draai- en maalkracht van de molen te krijgen zijn de wieken in 1992 voorzien van zogenaamde "fokken".

1e Molenaar: J. Oude Luttikhuis (06-51808915)

Meer info: www.demolenstichting.nl

Wanneer

28 jan - 31 mrt 2022
  • elke zaterdag: - uur
1 apr - 31 okt 2022
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Vrije gift
€ 1,50