Het meerdaagse gitaarfestival waar je kunt genieten van live gitaarmuziek, workshops en masterclasses.

Twents Gitaarfestival

Tijdens Twents Gitaarfestival zijn nationale en internationale gitaristen te zien en te horen en worden er verschillende masterclasses en workshops georganiseerd.

Als vanouds vindt tijdens het Hemelvaartsweekend het Twents Gitaarfestival weer plaats in Enschede. Ontdek de stad langs verschillende locaties waarbij je iedere keer weer muzikaal wordt verrast met diverse korte optredens van uiteenlopende acts.

Met activiteiten voor iedereen, concerten, workshops, masterclasses, ensemblespel, een gitaarmarkt en natuurlijk de klassieke gitaarwedstrijd is er voor iedereen wat te doen tijdens het Twents Gitaarfestival. Een onderdeel uit het programma is bijvoorbeeld de “Guitarshow Enschede” in samenwerking met Kajs Guitarstore op zondag 21 mei vanaf 11 uur in de Grote Kerk op de Oude Markt. Twents Gitaarfestival Competitie

Jonge talenten uit de gitaarwereld komen tegenover een deskundige jury van gerenommeerde gitaristen en klassiek muzikanten uit heel Europa tezamen voor het beste oordeel van deze jury in het soloconcours van het Twents Gitaarfestival. Dit is dé competitie voor studenten en professionele gitaristen van over de hele wereld. Het heeft al een lange traditie en een groot aantal oud-winnaars zijn inmiddels niet meer weg te denken van de internationale concertpodia.

De eerste ronde vindt plaats op donderdag 18 mei vanaf 09:00 uur. Hier spelen alle deelnemers hun programma van acht minuten en hier wordt beslist welke gitaristen doorgaan naar de finale op zaterdag 20 mei vanaf 12:00 uur. In de finale mogen de deelnemers een programma van 25 minuten presenteren. Ook hier is de programmakeuze vrij. Er moeten wel ten minste twee verschillende stijltijdperiodes worden gespeeld. De beoordeling van de jury wordt bekendgemaakt op de dag zelf in Kunstenschool Kaliber.

De competitie van het Twents Gitaarfestival is openbaar en vrij toegankelijk voor iedereen. Klik hier voor meer informatie over de competitie.

Open Podium

Droom jij er van om op het podium van het Twents Gitaarfestival op te treden? Dan is dit je kans! Op vrijdagmiddag 19 mei is er een open podium. Iedereen die wil mag zich inschrijven, het maakt niet uit hoe oud je bent, of je al jaren gitaar speelt of pas net begonnen bent. Alles is mogelijk! Het mag alleen, je mag jezelf begeleiden met zang, of samen met iemand anders. Ensembles zijn ook van harte welkom en ook als je elektrisch gitaar, ukulele of een andere bijzondere gitaar bespeelt mag je meedoen. Je hebt maximaal 5 minuten speeltijd.

De middag begint op vrijdag vanaf 13:00 uur in het Vestzaktheater in Enschede. Schrijf je hier in om mee te doen. Deelname aan het open podium is gratis. Een kaartje voor het publiek kost 5 euro. Klik hier voor meer informatie over het open podium.

Kamermuziek Met Gitaar Competitie

Op het Twents Gitaarfestival wordt bij gelegenheid het concours “Kamermuziek met gitaar” gehouden. Net als de solocompetitie is het gericht op studenten van conservatoria en ook op jonge professionele musici van over de hele wereld. Gitaarduo’s zijn welkom, evenals gitaar en één ander instrument. Zelfs ensembles van maximaal vijf personen in verschillende formaties zijn toegestaan. De compositie is vrij te kiezen door de deelnemers, evenals het repertoire. Alleen de gitaar moet een belangrijke en leidende rol spelen binnen het ensemble.

Het concours wordt in één enkele ronde gehouden op vrijdag 19 mei in de kleine zaal, voorheen Arkezaal, in het Muziekcentrum. Toegang voor het publiek is gratis. Klik hier voor meer informatie over deze competitie.

Thatcher Harrison

Op vrijdagmiddag staat gitarist en componist Thatcher Harrison in het Vestzaktheater als onderdeel van het Twents Gitaarfestival. Als gitarist kiest Thatcher Harrison ervoor om onconventionele en gedurfde programma’s uit te voeren, vaak voornamelijk bestaande uit eigen composities. Thatcher Harrison werkt momenteel aan zijn carrière als internationaal concertartiest en hij doet naast andere festivals dus ook het Twents Gitaarfestival aan.

De voorstelling begint om 15:00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Dubbelconcert Pavel Steidl & Goran Krivokapić

Op vrijdagavond geven Pavel Steidl en Gorna Krivokapić een dubbelconcert in het Muziekcentrum. Met Pavel Steidl en Goran Krivokapić betreden eens temeer twee gitaristen van absolute topklasse de planken van het Twents Gitaarfestival. Voor de iedere gitaarliefhebber is dit dubbelconcert een absolute must die je niet mag missen.

Het concert begint om 20:00 uur. Klik hier voor meer informatie over het dubbelconcert.

Jimmy Rosenberg Trio

Op zaterdagavond staat Jimmy Rosenberg in De Kleine Willem om een spetterende show te geven. Sinds hij als 9-jarige zijn televisiedebuut maakte in een Britse documentaire over gypsyjazz-legende Django Reinhardt, wordt gitarist Jimmy Rosenberg uit Helmond genoemd als zijn opvolger. Een tijdlang was die druk hem te groot, maar Jimmy is terug, met zijn eigen trio.

Dit concert begint op zaterdag om 20:00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Workshops

Er worden ook diverse workshops aangeboden. Zo is er onder andere een workshop voor beginners door Daphne Hodes, je kunt je eigen 'cigar box gitaar' bouwen onder leiding van Cigarbox Henri en is er een workshop om flamencotechnieken onder de knie te krijgen.

Bekijk de website van het Twents Gitaarfestival voor meer informatie over het gehele programma, alle workshops en masterclasses.

Wanneer

-