Une histoire d' amour

Tijdelijk gesloten: Yves & Catherine

Museum No Hero heeft op een veiling bij Christie's Parijs 30 ontwerpen van couturier Yves Saint Laurent voor Catherine Deneuve verworven. De avondjaponnen, pakjes, jassen en jurken van de legendarische actrice, gedragen tijdens festivals, gala's en prijsuitreikingen.

Bougainville-bloemen
De creaties, in zijde, wol, leer, fluweel en katoen, in een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïs, kastanje tot aan roze, paars en indigo, zijn alle van de hand van de ontwerper die vanaf de jaren ’60 de toon aangaf in de modewereld: Yves Saint Laurent (1936-2008). Eén van de topstukken is een ‘tailleur de soir’ bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending.

Mondriaan
Op zijn 21ste stond Saint Laurent al aan het hoofd van het modehuis Dior, maar drie jaar later startte hij zijn eigen merk ‘Yves Saint Laurent’ (YSL). Legendarisch werd in 1965 zijn collectie jurken, gebaseerd op de schilderijen van Piet Mondriaan. Vanaf zijn eerste prêt-à-porter winkel op de Parijse Rive Gauche in 1967 tot aan zijn dood was Deneuve niet alleen de beste klant van Saint Laurent en zijn muze, maar ook een zeer goede vriendin. Eind januari van dit jaar bracht de actrice 129 van haar outfits onder de hamer bij Christie’s in Parijs in een veiling die veel publiciteit opleverde.

Spraakmakend
Deneuve (1943) geldt als één van de grootste sterren van de Franse cinema. Haar doorbraak kwam in 1964 met de film Les Parapluies de Cherbourg. De tientallen films waarin zij daarna speelde ontvingen veelvuldig internationale prijzen. Zij had spraakmakende affaires met regisseur Roger Vadim en acteur Marcello Mastroianni. Maar vooral is de actrice bekend als internationaal stijlicoon – en altijd gekleed door haar goede vriend Yves Saint Laurent.

Openingstijden
Vanaf zondag 8 september 2019 toont Museum No Hero de ontwerpen van Yves Saint Laurent in de tentoonstelling. Voor meer informatie bekijk wwww.museumnohero.nl.

Wanneer

8 sep - 30 apr 2020
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 12,50
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
gratis
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 6,50