Een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst.

PICASSO & MATISSE; BEAUTY IS A LINE

Aan de hand van werken uit het grafische oeuvre van de giganten Picasso en Matisse van de moderne kunst, en vele andere werken van onder meer Toorop, Kirchner en Van Heemskerck, bestudeert het museum de lijn als het fundament van de moderne kunst.

Er zijn maar weinig kunstenaars die de kunst van de lijn zo goed beheersen als Pablo Picasso en Henri Matisse. Beiden proberen tot de essentie van vormen te komen. Daarbij spelen lijnen telkens een wezenlijke rol. Lijnen verdelen, overbruggen, versnijden of verbinden. Maar ook kleden zij uit, tot de essentie overblijft. Want de lijn is zo krachtig, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet. Geholpen door onze verbeelding, is de lijn het vocabulaire van de kunstenaar, het fundament van de moderne kunst.

Samen met Kunstmuseum Pablo Picasso te Münster presenteert Rijksmuseum Twenthe vanaf februari 2020 een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 24 mei 2020.

In Enschede zijn de lijnen van Pablo Picasso en Henri Matisse het uitgangspunt. In hun grafische oeuvre is het experimenteren met lijn en het terugkeren naar de basis van vormen prachtig zichtbaar. Deze werken worden naast eigentijdse én hedendaagse kunstwerken getoond; werken uit de rijke collectie van het Rijksmuseum Twenthe en diverse bruiklenen, kunst van onder meer Ernst Ludwich Kirchner, Jan Toorop en Jacoba van Heemskerck. Werken waarin de lijn een wezenlijk element vormt. Van sierlijke en zwierige lijnen tot harde en rechte lijnen. Lijnen zijn het meest basale, de essentie. En wanneer je goed kijkt, zie je ze overal.

Wanneer

13 feb - 1 sep 2020
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur