AFGELAST Start maand van de vrijheid

Op 4 april klinkt na een officieel welkom op het Raadhuisplein in Tubbergen rond 12.30 uur het startschot voor de landelijke start van de Maand van de vrijheid.

Vanaf dat moment zullen 12 bussen die de 12 provincies van ons land vertegenwoordigen vertrekken naar hun eigen provincie om hier een maand lang rond te toeren in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid.

Vrijheid-express

In elke provincie rijdt een Vrijheid-express, die per provincie een eigen karakter en programma heeft. Een maand lang rijden twaalf bussen van de Vrijheid-express langs scholen, musea en evenementen om verhalen op te halen en te brengen. De Maand van de Vrijheid start op 4 april in Tubbergen, waar de twaalf Vrijheid-expressen worden gepresenteerd en uitgezwaaid.

In Tubbergen toont elke provincie de eigen Vrijheid-express aan het publiek, in het bijzijn van de Commissaris van de Koning van Overijssel Andries Heidema, de burgemeester van Tubbergen Wilmien Haverkamp-Wenker, voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. Iedereen is vanaf 11.00 uur welkom om deze officiële aftrap bij te wonen en een bezoek te brengen aan de bussen.

Randprogramma

Om de nieuwe landelijke 5 mei-traditie Vrijheidsmaaltijden te presenteren, vinden na afloop van de presentatie van de Vrijheid-express relatie-Vrijheidsmaaltijden plaats op diverse locaties rond het Raadhuisplein. Om tijdens de Start Maand van de vrijheid ook vast vooruit te blikken op de komende evenementen, zijn deze maaltijden eenmalig op een andere dag dan 5 mei. Gasten kunnen tijdens de maaltijden met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en verantwoordelijkheid. De maaltijden vinden plaats bij diverse inwoners en ondernemers uit Tubbergen.

Als de Vrijheidsmaaltijd is genuttigd, komt iedereen rond 13.45 uur weer samen om de twaalf Vrijheid-expressen uit te zwaaien. De bussen rijden vanaf het Raadhuisplein in Tubbergen naar hun eigen provincie, waarmee de Maand van de vrijheid officieel van start gaat.

Schaepmanlezing

Diezelfde middag vindt in Tubbergen het eerste evenement in het kader van de Maand van de vrijheid plaats: de Schaepmanlezing, die wordt georganiseerd door Stichting Socires. Dit symposium staat in het teken van vrijheid en verantwoordelijkheid. Een aantal interessante sprekers zullen hun visie geven op het thema vrijheid en verantwoordelijkheid: minister van Defensie Ank Bijleveld, vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, president World Business Council for sustainable development Peter Bakker en schrijver/filosoof Tomás Halík.

Wanneer