Sabine van Wechem, ‘Fica Suave’

Fotomanifestatie Enschede 2021, ‘Colors of Life’

In het najaar van 2021 is het weer zover, hét fotofestival van het Oosten de Fotomanifestatie Enschede vindt weer plaats met diverse tentoonstellingen en activiteiten op meerdere locaties.

De hele stad zal in het teken staan van de hedendaagse Nederlandse fotografie. In verschillende toonaangevende kunstruimtes waaronder het Rijksmuseum Twenthe, Concordia en Tetem, worden tentoonstellingen georganiseerd met werk van topfotografen.
Daarnaast zal ook de openbare ruimte betrokken worden bij het festival en is er een breed randprogramma waar door middel van lezingen en workshops extra verdieping wordt opgezocht. Zo kan niemand er straks meer omheen, een manifestatie van talent binnen de fotografie zal Enschede overnemen!

De 5e editie van de Fotomanifestatie Enschede vindt plaats van 10 oktober t/m 9 januari 2022. De openingsroute start in Fotogalerie Objektief op 10 oktober om 13:00 uur.

Thema
Dit jaar is het thema ‘Colors of Life’. Tijdens de voorbereiding van dit evenement was de wereld in de sombere greep van het corona virus. De kunst en cultuur konden zich nauwelijks nog manifesteren en de economie dreigde in te zakken. Maar bij de Fotogalerie Objektief vonden we dat er weer kleur en optimisme in het leven moest komen en zo kozen we ons thema.

Locatie en Fotograaf:
Rijksmuseum Twenthe, Ernst Coppejans en Ilvy Njiokiktjien;
Tetem Kunstruimte, Jonge Makers; Concordia, Sandim Mendes;
Fotogalerie Objektief, Sabine van Wechem;
Galerie Beeld en Aambeeld, Gerco de Ruijter;
Galerie Boekhandel Broekhuis, Jelle Rietveld;
Arendsmanhuis, Willem Heerbaart.

De duur van de tentoonstellingen en de openingstijden verschillen van per locatie.

Fotogalerie Objektief toont werk van Sabine van Wechem (1983, Haarlem), ‘Fica Suave’.

Het verhaal ‘Fica Suave’ toont de wereld van Thay en speelt zich af over een periode van meerdere jaren en portretteert het dagelijks leven van Thay, een jong meisje dat opgroeit in favela Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro. Het normale leven gaat door, en ondanks de gevaren, geweerschoten en de angst, bruist Thay van levensvreugde in deze uitdagende omgeving. Thay leeft in een van de meest gewelddadige favela’s van Rio de Janeiro, samen met haar moeder en zusje. Mede door het geweld speelt het leven in de favela zich voornamelijk af in de beperkte ruimte van de eigen straat, in het doolhof van steegjes en in de kleine huiskamers. Haar tante, oom, neefjes en nichtjes wonen naast en tegenover Thay in hetzelfde steegje. In het huis van oma komt iedereen samen om verjaardagen te vieren, te slapen, te douchen of televisie te kijken. Haar vrienden wonen in dezelfde buurt, ze zijn de hele dag bij elkaar, thuis en op straat, aan het hangen en spelen. Het gemeenschapsgevoel in deze naar binnen gekeerde en afgesloten wereld is sterk.

Wanneer

10 okt - 9 jan 2022
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Sommige locaties kunnen entreeprijzen vragen.