Expositie

Expositie Anton Heyboer

Anton Heyboer is internationaal bekend vanwege zijn bijzondere tekeningen, schetsen en schilderijen. Permanent zijn zijn werken te zien in de grote musea van New York tot aan Kurashiki in Japan. Volgens kenners is hij één van de beste naoorlogse kunstenaars.

Velen kennen het fenomeen Anton Heijboer. Zijn handtekening, werk met soms minuscule streken en markante uitleg, is bekend. Zijn levensstijl misschien nog meer. Oscar Dragt uit Borne was vriend van Heyboer. Hij verzamelde werk van de kunstenaar en toont en verkoopt dit de komende weken in de Bornse Synagoge.

Anton Heyboer werd in 1924 op Atjeh in Indonesië geboren. Hij verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Haarlem, weer later naar Delft, toen Curaçao en daarna naar New York en daarna weer terug naar Haarlem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij bij Berlijn in een concentratiekamp te werk gesteld. Na de oorlog kwam hij getraumatiseerd terug in Nederland. Heyboer is een periode palingvisser geweest. Daarna heeft hij met collega kunstenaar Jan Kagie lange tijd door Spanje en Frankrijk gezworven. Na twee huwelijken belandde hij in een psychiatrisch ziekenhuis. In de jaren vijftig en zestig is hij bekend geworden met zijn etsen en gouaches; eind jaren zeventig had hij een eigen galerie. In 2002 is Anton Heyboer geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 9 april 2005 en ligt begraven in het dorp Purmerland in Noord-Holland.

Let op, zondag 21-11 is er geen expositie

Wanneer

17 nov - 19 dec 2021
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis