Schilderijen

Rob Scholte - Reproductie Verplicht

Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen.

Zonder zich te schamen gebruikt Rob Scholte bestaande beelden, die hij zich toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor Scholte, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt zijn kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie laat een buitengewoon en omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.

Rob Scholte is de onmisbare exponent van de roerige jaren '80 van de vorige eeuw. Zijn schilderijen dragen bij aan de nieuwe herwaardering van figuratieve schilderkunst na het modernisme, alhoewel dat bij Rob Scholte abstractie overigens helemaal niet uit sluit. Zijn kunst is even idealistisch als commercieel, even alternatief kritisch als gelikt kitschy, ironisch en bloedserieus, en vooral steeds, als een rode draad, paradoxaal. Rob Scholte is onweerlegbaar de meest besproken levende Nederlandse kunstenaar, behorende tot de internationale postmodernistische stroming. Historische thema's, literaire verwijzingen, het gebruik van ironie, het spel van waarheid en leugen, stijlloosheid, evenals het gebruik van citaten uit ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur die met elkaar botsen, zijn kenmerkend voor de geest van de 21e eeuw. Als geen ander markeert Scholte de overgang van modern naar postmodern. De thematiek van zijn oeuvre is het verschil tussen unplugged en connected. Zijn schilderkunst lijkt ouderwets ten opzichte van een computer, maar floreert online wonderlijk goed.

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 14,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
gratis
CJP prijs
€ 6,00

Museumkaart en VriendenLoterij VIP-kaart gratis.

Museum de Fundatie Zwolle is iedere zaterdagavond gratis open voor iedereen.