Verrassende routes

3 Pelgrimsroutes in Overijssel

 • 2 minuten opladen
 • 9618 x bekeken

Hoewel de bekende pelgrimsoorden niet in Nederland liggen, telt Nederland wel meerdere pelgrimsroutes. Wil jij een historische route wandelen en tegelijkertijd natuur en religie aan elkaar verbinden? Loop dan een pelgrimspad! Dit zijn de mooiste in Overijssel.

Een pelgrim trekt naar een plaats die hij als een heilige plek beschouwt. De meest bekende zijn de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, Rome, Lourdes en Jeruzalem. Dit zijn tegenwoordig nog steeds populaire pelgrimroutes. Ook vanuit Nederland vertrekken jaarlijks duizenden wandelaars en fietsers.

 1. 3

  Het Jabikspaad (Oldemarkt - Hasselt)

  Het Jabikspaad (Fries voor Jacobspad) is een pelgrimsroute door Friesland en de Kop van Overijssel. De route is in totaal zo’n 130 kilometer lang; je kunt de route zowel lopen als fietsen.

  Het pad begint in het Friese Sint Jacobiparochie, maar de route is in twee richtingen te lopen. Wil je maar een deel van de route lopen, dan kun je in Hasselt (normaal het eindpunt) starten en richting Oldemarkt lopen. Op de website en bij diverse boekhandels kun je de wandel- en fietsgids kopen van het Jabikspaad. De route is in het veld gemarkeerd met een blauw vierkant en een gele wulk.

 2. 2

  Pelgrimage Hilligenpad

  Het Hilligenpad is een vijfdaagse bezinningsroute door Twente met verhalen over geloof en landschap. Onderweg kom je zo’n 50 plekken tegen die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen. Het startpunt is Hof Espelo en het eindpunt is De Zwanenhof. Je kunt ook een gedeelte van de route lopen.

 3. 1

  Kloosterpad Zenderen

  Een kloosterpad waar wandelen leidt tot verwondering en verbondenheid met de natuur en waar gelijk kennis kan worden gemaakt met de religieuze historie van Zenderen. Deze wandelroute voert langs alle belangrijke historische en religieuze punten door bossen en over velden. De route is naar keuze 5, 8 of 11 kilometer lang.