De Groene Poort
-
TypeFietsen
-
Afstand39,7 km
-
Duur2:39
-
Knooppunten20
-
Locaties4
Deze fietsroute is de mooiste route om de omgeving van Borne te leren kennen. Je fietst door Oud Borne, langs het Molenven, door Hertme met het mooie openluchttheater, door Zenderen en de Twickelse bossen langs de Noordmolen.
Startpunt
Start: TIP Oud - Borne Marktstraat 23, Borne
-
TIP Oud-Borne
-
Fietsknooppunt TIP
-
Bussemakerhuis
Bussemakerhuis
Het Bussemakerhuis stamt uit 1655, toen het werd gebouwd als woning en handelshuis. De fabrikeur Jan Bussemaker verbouwde het in 1779 samen met zijn echtgenote Trijntjen Hulshoff in zijn huidige vorm. Van hieruit bedreef de doopsgezinde Bussemaker zijn handel;
hij voorzag de Twentse thuiswevers van garen en kocht hun linnen op om het in Holland door te verkopen. Samen met de textielfabrikant Salomon Jacob Spanjaard voorzagen zij de arme Bornse bevolking van werk en dus inkomen.
-
Oude kerk Borne
Oude kerk Borne
Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen.
-
Klopjeswoning Borne
Klopjeswoning
De Klopjeswoningen zijn oorspronkelijk gebouwd als akkerburgerwoning, waarbij twee woningen gebruik maakten van één bedrijfsruimte. In 1786 werd er speciaal voor een klopje een woning tegenaan gebouwd. De andere uitbouw geldt als een toen gebruikte endkamer en slaapplaats voor de ouders. Het gebouw
is deels 17e-eeuws. Klopjes waren ongetrouwde religieuze vrouwen,niet verbonden aan een klooster, die bijvoorbeeld in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om te vertellen waar en wanneer er een mis zou worden gelezen.
-
Mariakapel Borne
Mariakapel
De Mariakapel in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.
De kapel staat op de plek van een voormalig kerkhof, overgebleven na de sloop van een daar aanwezige Waterstaatskerk. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval, evenals een achtergebleven kerkhofkruis met een eikenhouten corpus. Nadat het was gevallen knapte de Bornse kunstenaar
Herman Liedenbaum het op. Het bracht hem op het idee hier een Mariakapel te bouwen.
-
Fietsknooppunt 13
-
Erve Daggel
Erve Daggel
De museumboerderij heeft op de oude deel en buiten op het erf een uitstalling van een grote hoeveelheid oude landbouwwerktuigen en gereedschappen. Verder zijn er oude boerengebruiken te zien en vitrines met oude geschiften etc.
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 89
-
Fietsknooppunt 84
-
Saasveldermolen
De Saasveldermolen
Nadat zijn vorige molen door een storm was geveld, bouwde Augustinus Bootsveld in 1840 de Saasveldermolen. Rond 1900 ging de molen over naar de familie Rotgerink. Na het overlijden van de laatste telg uit deze familie ging de molen in 1952 over op de voormalige molenaarsknecht Gerardus Spijker.
-
Molenven
Molenven
Het molenven is een overblijfsel van de veenafgravingen die hier eeuwenlang plaatsvonden. Dit gebied is één van de oudste natuurreservaten in Oost-Nederland. Vooral de zeer gevarieerde vogelstand bracht talloze ornithologen naar Saasveld.
-
Fietsknooppunt 12
-
Openluchttheater Hertme
Openluchttheater Hertme
Openluchttheater Hertme is een van de mooiste openluchttheaters van Nederland. Pastoor Veeger bouwde het theater in de vijftiger jaren in het bos van de kerk, om er passiespelen op te voeren. In 2010 is het openlucht theater grondig gerenoveerd en biedt nu plek aan een variëteit aan evenementen.
-
Spookhuis Hertme
Spookhuis Hertme
Het 'spookhuis' uit 1581 in Hertme zou wel eens het oudste vakwerkgebouw van Twente kunnen zijn. Het ontleent zijn naam aan de kerkdiensten die er vroeger gehouden werden. Vrouwen gehuld in witte lakens liepen tijdens de diensten rond het gebouw om pottenkijkers en indringers af te schrikken.
Later is het Spookhuis onder meer in gebruik geweest als woonhuis en als stal en tenslotte werd het verwaarloosd. Het was dan ook een ruïne die moest worden verplaatst. Het staat nu zo'n 200 meter verderop zijn oorspronkelijke plek.
-
Middeleeuwse Weleveld
Middeleeuws Weleveld
De stalen beelden geven de bezoeker een indruk van de Middeleeuwen op Landgoed Weleveld. Het toont de wereld van de eerste bewoners van het landgoed en geeft een inzicht in de maatschappelijke verhoudingen rond het jaar 1300.
-
Fietsknooppunt 65
-
Fietsknooppunt 65
-
De Kloostergaarde
De Kloostergaarde
Begonnen als voetbalveld voor de Karmelieten, daarna de schooltuin voor Agrarische opleiding, nu een openbare sortimentstuin met vaste planten, bomen en groenten.
-
Fietsknooppunt 63
-
Fietsknooppunt 62
-
De Doorbraak
de Doorbraak
Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.
-
Fietsknooppunt 62
-
Fietsknooppunt 64
-
De Zwanenhof
De Zwanenhof
De Zwanenhof is een bezinningscentrum uit 1922 waar mensen voor ontspanning en bezinning komen.
-
Fietsknooppunt 70
-
Fietsknooppunt 69
-
Fietsknooppunt 74
-
Noordmolen
Noordmolen
De Noordmolen op het landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud. Deze molen is voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. Vroeger stond er tegenover deze molen nog een korenmolen, maar deze is in 1831 afgebroken.
-
Fietsknooppunt 77
-
Retentiegebied Woolde
Retentiegebied Woolde
Retentiegebied is de aanduiding voor een gebied waar het water bij hevige regenval tijdelijk geborgen kan worden, met het doel stroomafwaarts gelegen gebieden te vrijwaren van overstromingen.
-
Fietsknooppunt 78
-
Fietsknooppunt 71
-
Fietsknooppunt 24
-
Fietsknooppunt 14
-
Eindpunt