Smaakfietsroute Noord Twente

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  63,4 km
 • Duur
  4:14
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Fiets door het noordelijke deel van Twente en geniet van heerlijke streekproducten en maak kennis met de veengebieden, het coulisselandschap en de glooiingen van noordoost Twente. Heerlijke Twentse wijn, zwarte bessen, aardbeien en echte boerenzuivel, je komt het onderweg allemaal tegen.

Startpunt

Start bij de Johanneshoeve, Dalweg 39 in Westerhaar-Vriezenveensewijk. (de langste plaatsnaam van Nederland). Vergeet niet om hier de beroemde krentenwegge uit eigen bakkerij van de familie Schippers te kopen, een heerlijke traktatie voor onderweg.

 1. De Johanneshoeve

  De Johanneshoeve

  Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.

 2. Begin smaakfietsroute

  Staand met de rug naar de Johanneshoeve, linksaf de Dalweg op. Aan het einde van de weg rechtdoor de Paterswal oversteken, vervolgens rechtsaf het fietspad (Katerjanspad) op, richting knp 7.

 3. Katerjanspad

  Katerjanspad

  Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

 4. Engbertsdijksvenen

  Engbertsdijksvenen

  Een uniek natuurgebied in Nederland. Het reservaat beschikt over een afwisseling van droog en nat terrein en van meer of minder vergraven veen en landbouwgronden. Dit stille, uitgestrekte veenlandschap heeft een aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren.

  Niet voor niets is Engbertsdijksvenen een beschermd Natura 2000-gebied in Europa.

 5. Fietsknooppunt 6

 6. route naar restaurant Vinck

  Voor een bezoek aan de wijngaarden van De Wijnmakers en Restaurant Vinck, op de Vinckenweg even rechtdoor fietsen naar nr. 83, ipv rechtsaf de Oude Hoevenweg op. Vervolgens weer terugfietsen en linksaf de Oude Hoevenweg op en de route vervolgen naar knp 16.

 7. Wijnmakerij + Restaurant Vinck

  De Wijnmakers+Restaurant Vinck

  In 2017 gestart met een wijngaard en nu goed voor een kleine 20.000 flessen wijn per jaar. We maken wijnen, die goed samengaan met eerlijke, pure en lokale gerechten. Uit deze passie ontstond Restaurant Vinck. Hier vind je een proeflokaal, onze nieuwe wijnmakerij en een nieuw aangeplante wijngaard.

 8. Greftenhoeve

  De Greftenhoeve

  Blauwebessen kwekerij nabij uniek natuurgebied de Engbertsdijksvenen. In de boerenwinkel worden eigengemaakte producten verkocht, b.v. jam,bessensap en wijn. Binnen in de nostalgische koffie schenkerij of buiten op het originele terras kunt u lekker koffie drinken met heerlijke blauw bessenvlaai.

  U kunt blauwe bessen geplukt kopen, maar veel leuker is zelf plukken op het zelfplukland. Ook kleinfruit zoals bramen, rode en zwarte bessen, kruisbessen en blanke bessen zitten in het assortiment. Geniet van koffie met blauwe bessen vlaai op het boerenerf of in de hooischuur.

 9. Fietsknooppunt 16

 10. Fietsknooppunt 17

 11. Fietsknooppunt 17

 12. Fietsknooppunt 11

 13. Fietsknooppunt 18

 14. route naar Ons Boeren Erf

  Ga op de rotonde even richting knp 19 voor een bezoek aan Ons Boeren Erf. Na het bezoek aan Ons Boeren Erf weer terugfietsen naar knp 18 en de route vervolgen naar 1.

 15. Ons Boer'n Erf

  Ons Boer'n Erf

  Een zwart huisje aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek; de boerderijwinkel van de familie Alberink. Een zelfbedieningsboerderijwinkel die bestaat uit een melktap en een boerderijautomaat, met daarin ambachtelijke zuivelproducten van eigen koeien, kaas, eieren en aardappelen en nog veel meer!

 16. Fietsknooppunt 1

 17. Fietsknooppunt 22

 18. Pakhuis Twente

  Pakhuis Twente

  Welkom in de grootste bierspeciaalwinkel van het oosten! In 2013 begonnen met een klein assortiment maar inmiddels is de keuze gigantisch. Je weet niet waar je moet kijken: zoveel soorten bier heb je nog nooit bij elkaar gezien. Ook lekker, de eigen likeurtjes: Tukkertjes en de Bokk'n Olie.

 19. Fietsknooppunt 23

 20. route Brouwerij Huttenkloas

  Voor een bezoek aan Huttenkloas, aan het eind van de Kemnaweg NIET rechtsaf naar knp 23 maar even linksaf de Ootmarsumseestraat op. De brouwerij bevindt zich na de rotonde aan de Ootmarsumsestraat 95. Na het bezoek terugfietsen en route vervolgen naar knp 23. (na de COOP rechts, Zenderseweg in)

 21. Huttenkloas Brouwerij

  Huttenkloas brouwerij

  Echt ambachtelijk gebrouwen bier uit Twente! Vanuit de brouwerij in Albergen brouwt Huttenkloas de lekkerste speciaalbieren. Geïnspireerd door Klaas Annink, de meest beruchte struikrover uit Twente. Ontdek de wereld achter de bieren van Huttenkloas tijdens de rondleiding in de brouwerij!

 22. Fietsknooppunt 21

 23. route het Hoepel

  Voor een bezoek aan kaasboerderij het Hoepel niet linksaf de Leningsbeekweg in, maar even rechtdoor de Possenweg volgen tot kaasboerderij het Hoepel. Na het bezoek terugfietsen en rechtsaf de Leningsbeekweg in en de route vervolgen naar knp 24.

 24. Kaasboerderij het Hoepel

  Kaasboerderij het Hoepel

  In de bijna 100 jaar oude boerderij worden op ambachtelijke wijze boerenkaas en zuivelproducten bereid van verse melk, direct van eigen koeien. Puur natuur, zonder toevoegingen! De boerenkaas, zuivelproducten, andere streekproducten of een lekker boerenijsje zijn in de boerderijwinkel verkrijgbaar.

 25. Fietsknooppunt 24

 26. Fietsknooppunt 27

 27. Fietsknooppunt 28

 28. Fietsknooppunt 32

 29. Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.

 30. Dal van de Mosbeek

  Dal van de Mosbeek

  Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

 31. Fietsknooppunt 25

 32. Manderveense Aardbei

  De Manderveense aardbei

  De Manderveense Aardbei heeft een koffieschuurtje en een prachtig terras met speelplek voor de kinderen, waar je terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke Twentse beschuit of wafel met verse aardbeien en slagroom, of een andere heerlijke versnapering.

  Vanaf juni tot en met september kun hier ook zelf je aardbeien plukken. Het aanbod is afhankelijk van het weer en het aantal gasten dat die dag is geweest.

 33. Fietsknooppunt 97

 34. Fietsknooppunt 5

 35. Fietsknooppunt 14

 36. route naar Kip oet Twente

  Voor een bezoek aan Kip oet Twente, aan het einde van de Bovenbroeksweg links richting knp 12, maar vervolgens meteen rechtsaf de Bothofweg in, naar Kip oet Twente op nr 17. Terugfietsen en rechtsaf de weg vervolgen naar knp 12.

 37. Kip oet Twente

  Kip oet Twente

  Bij Kip oet Twente weet je altijd precies waar je kip vandaan komt. Oet Twente natuurlijk! Op deze kippenboerderij maken ze geen geheim van hun werk. Sterker nog: in de speciale zichtstal staat altijd de deur voor je open. Alle kippen scharrelen volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk.

 38. Fietsknooppunt 12

 39. Fietsknooppunt 12

 40. Fietsknooppunt 10

 41. Koel'nbekke

  De Koel'nbekke

  Hier kun je het hele jaar door deelnemen aan een workshop in de workshopschuur, maar je kunt er ook koe knuffelen. In de Boerenwinkel zijn prachtige sieraden, eigen gemaakte jams en chutneys, leuke (koe)cadeautjes, zeepjes, geurzakjes, kaarsjes, bloemstukken en allerlei hebbedingetjes te verkrijgen.

 42. Fietsknooppunt 6

 43. Fietsknooppunt 7

 44. Startpunt