Kleiroute, Olst-Wijhe
-
TypeFietsen
-
Afstand32,5 km
-
Duur2:10
-
Knooppunten14
-
Locaties4
Geniet op de fiets van het Sallandse platteland door de dorpen Olst, Wijhe en omgeving. De naam van de route is ontleend aan de grondsoort in deze streek.
Startpunt
Start bij het Infocentrum IJssel, Den Nul. Rijksstraatweg 109 in Den Nul. Fiets vanaf de parkeerplaats linksaf naar knp 49
Colofon
De Kleiroute is in 1999 door “3PVO streekteam Salland” ontwikkeld, en nu opnieuw online uitgebracht door de Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed.
-
Infocentrum IJssel Den Nul
Infocentrum Ijssel
Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl
-
Duursche Waarden
Duursche Waarden
Dit natuurreservaat laat zien hoe het hier vele jaren geleden geweest moet zijn, doordat de natuur hier alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met de belangrijkste beheerders van dit gebied: de Schotse Hooglanders en Shetland pony's.
-
Fietsknooppunt 38
-
Uitkijktoren en steenfabriek
Uitkijktoren Fortmond
Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken.
-
Het Kozakkenveer
Het Kozakkenveer
Het Kozakkenveer voor fietsers en wandelaars, vaart vanaf 1 apr t/m 30 sept. dagelijks van 09:30 uur tot 17:30 uur. De laatste afvaart is aan Fortmond kant om 17:15 uur. In de Middeleeuwen, of nog eerder al, kende het dorpje Veessen een veerdienst met de overzijde van de rivier de IJssel, Fortmond.
Het Kozakkenveer is genoemd naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Basjkieren die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk.
De troepen, die aan de Franse overheersing een einde maakten, bestonden vooral uit regimenten kozakken. Er was één regiment Basjkieren bij en dat sloeg in Wijhe zijn kampement op. Een eeuw later werden de Basjkieren vergeten en veegde men ze op één hoop met de kozakken, die hier ook geweest zijn
-
Fietsknooppunt 59
-
Huis de Roze
Huis de Roze
Het huis is een combinatie van een landhuis en een boerderij. Het woongedeelte bevindt zich achter de fraaie in- en uitzwenkende voorgevel met daarop het jaartal 1636. Het achterhuis dateert uit 1685. Het zomerhuis naast de boerderij dateert van 1679.
-
Fietsknooppunt 56
-
Museum Oud Keukengerei Olst
Museum Oud Keukengerei Olst
Aan de rand van het dorp Olst staat de woonboerderij van de familie Jansen. Achter de boerderij vindt u het kleine, intieme museum. Met veel gebruiksvoorwerpen, met name keukengerei vanaf het jaar 1900. Ons motto? “Geef oude spullen een meerwaarde, weggooien is zonde, maar weggeven niet”.
In de periode van 1 april tot 1 oktober elke dinsdag en donderdag geopend.
-
Landgoed Hoenlo
Hoofdgebouw Groot Hoenlo
Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.
Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.
-
Fietsknooppunt 72
-
Landgoed Spijkerbosch
Landgoed Spijkerbosch
Aan het eind van een dubbele oprijlaan ligt Landgoed Spijkerbosch. Na een periode van verval rond de jaren '60 van de vorige eeuw, is het landgoed weer in oude luister hersteld. De naam Spijkerbosch is afgeleid van het woord spieker of spijker wat opslagplaats voor graan betekent.
Het Spijkerbosch is dus waarschijnlijk ontstaan als graanopslag; een klein stenen gebouwtje in het bos. In de loop der eeuwen werd het gebouwtje steeds verder uitgebouwd en verfraaid tot wat het nu is. De eerste vermelding van het huis dateert uit 1551.
-
Fietsknooppunt 68
-
Fietsknooppunt 77
-
Stenen Kruis van de Eikelhof
het Stenen Kruis
De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.
In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.
Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:
-
Huis Boxbergen
Huis Boxbergen
Er gaan wilde verhalen rond dat er onderaardse gangen zouden zijn bij Huis Boxbergen en dat die ook iets met het moordkruis te maken zouden hebben. Maar waarschijnlijk zijn het overblijfselen van het kasteel dat hier in de zestiende eeuw stond. Lees het interview met de eigenaresse van Boxbergen:
-
Huis Boxbergen
Huis Boxbergen
Het huis werd in de huidige vorm gebouwd tussen 1650 en 1653. Het werd in de 19e eeuw gekocht door leerlooier Lambert uit Deventer en liet de boel opknappen. In 1948 werd het gehele landgoed gebracht onder de Natuurschoonwet van 1928.
Drie jaar later, in 1951, werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten te Deventer. Thans is het particulier eigendom.
-
Fietsknooppunt 75
-
Fietsknooppunt 57
-
Fietsknooppunt 44
-
Fietsknooppunt 36
-
Fietsknooppunt 35
-
Fruitbedrijf Van Vilsteren
Fruitbedrijf Van Vilsteren
Raalterweg 6, Wijhe
-
Fietsknooppunt 54
-
Landgoed de Gelder
Landgoed De Gelder
Landgoed de Gelder begon als een voornaam huis en transformeerde na een aantal verbouwingen tot een havezate, die werd afgebroken in 1913. Het landgoed van ruim 200 hectare is wel bewaard gebleven. De structuur van het landgoed is zo goed als bewaard gebleven met de lanen, grachten en wandelpaden.
-
Fietsknooppunt 30
-
De Wijhese molen
De Wijhese Molen
Aan het einde van de Langstraat, aan de zuidzijde van het centrum, staat de molen die is gebouwd in 1703. Een voormalige korenmolen en de oudste nog bestaande stellingmolen in de provincie Overijssel. Ten tijde van de van de Franse overheersing van Nederland in 1813 stond deze molen er dus al.
-
Fietsknooppunt 49