Fiets dwars door het groen

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  62,6 km
 • Duur
  4:11
 • Verbrande calorieen
  3132 kcal
 • Knooppunten
  47
 • Locaties
  8

De omgeving rond Haaksbergen en Delden is typerend voor het Twentse coulisselandschap. Deze route gaat over groene bospaden en smalle asfaltwegen langs een flink aantal toeristische attracties. Waaronder Watermolen de Oldemeule, de Houtzaagmolen en de Oostendorper Watermolen.

Startpunt

Startpunt bij knp 85 in het centrum van Haaksbergen

de route
 1. Museum Buurtspoorweg

  Museum Buurtspoorweg

  Museum Buurtspoorweg

  Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook rond onze museumlocaties is veel te zien

 2. Watermolen Oldemeule

  Watermolen Oldemeule

  Watermolen Oldemeule

  De watermolen staat bij de stuw die ooit de grachten van de vroegere havezate Oldemeule op peil hield. De eerste bekende eigenaren waren de graven van Bentheim, zij gaven de molen, de ‘Ole Mole’, uit als leengoed. Het huidige molengebouw dateert uit 1690.

 3. Afwijking knp-route

  Vanaf knp 51 richting knp 77 tot de Deldenerstraat. Deldenerstraat oversteken en LA fietspad volgen langs de Deldenerstraat. LA Deldenerstraat oversteken, Zaagmolenweg. Hier is de Twickeler Houtzaagmolen (Zaagmolenweg 1 Delden).

 4. Twickeler Houtzaagmolen

  Twickeler Houtzaagmolen

  Twickeler Houtzaagmolen

  Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij werd gesloten

  Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de "Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel" het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers staat klaar om u rond te leiden

 5. Vervolg afwijking knp-route

  Na bezoek aan de houtzaagmolen terug naar de Deldenerstraat en fietspad vervolgen. fietspad wordt Twickelerlaan. Hier vindt u Kasteel Twickel (Twickelerlaan 7 Delden). Terug fietspad vervolgen richting knp 76

 6. Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel, net buiten Delden, ligt temidden van een prachtig landgoed van 4000 hectare. Het landgoed, met de prachtige kasteeltuinen, is absoluut een bezoek waard!

 7. Museum No Hero

  Museum No Hero

  Museum No Hero

  Op 15 april 2018 opent een nieuw kunstmuseum zijn deuren: Museum No Hero. Het museum heeft een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.

 8. Zoutmuseum Delden

  Zoutmuseum Delden

  Zoutmuseum Delden

  Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten.

 9. Wijngaard Hof van Twente

  Wijngaard Hof van Twente

  Wijngaard Hof van Twente

  Wijngaard Hof van Twente is gelegen in Bentelo. Ontdek hier het wijnmaakproces en proef de heerlijke wijnen, die geregeld internationale prijzen winnen.

 10. Oostendorper Watermolen

  Oostendorper Watermolen

  Oostendorper Watermolen

  Bezoek deze prachtige dubbele waterradmolen aan de Buursebeek, waarvan de geschiedenis begint in 1548. Tot 1600 lag, even stroomafwaarts bij de Veddersbrug, een molen die verwoest werd. In 1633 kreeg Willem Ripperda tot Weldam toestemming de Oostendorper molen te bouwen op de huidige locatie.