Kokhuusies- en Hooibergenroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  42,5 km
 • Duur
  2:50
 • Knooppunten
  21
 • Locaties
  4

Een prachtige fietsroute rondom het dorp Den Ham. Dit Brinkdorp is misschien wel het mooiste dorp in Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van het Vechtdal, Twente en Salland. De ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht.

Startpunt

Startpunt: TIP Den Ham, de Brink 4, Den Ham.

Colofon

Je fietst langs de voor deze streek zo karakteristieke kokhuusies en hooibergen. Verschillende kokhuusies worden nu bijvoorbeeld gebruikt als B&B.

 1. Startpunt TIP Den Ham

 2. Fietsknooppunt 30

 3. Fietsknooppunt 31

 4. Het Zandstuvebos

  Het Zandstuvebos

  140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

 5. Fietsknooppunt 28

 6. Fietsknooppunt 32

 7. Fietsknooppunt 35

 8. Fietsknooppunt 34

 9. Fietsknooppunt 4

 10. Rustpunt Boerderij "De Brummel".

  Rustpunt Boerderij "De Brummel".

  U bent van harte welkom op het Rustpunt. Het zelfbedieningsterras is open als het bord aan de weg staat. Koffie, thee, limonade met een heerlijke plak huisgemaakte cake staan voor u klaar. Naar wat het seizoen te bieden heeft worden produkten van eigen erf verkocht.

 11. Fietsknooppunt 85

 12. Fietsknooppunt TIP

 13. Fietsknooppunt 85

 14. Vistrap bij Hancate

  Vistrap

  De Regge gaat hier via een duiker onder het Overijssels Kanaal door. Via de vistrap kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken. Het Overijssels Kanaal, dat Zwolle en Deventer verbond met Twente, werd in 1855 geopend en in 1964 voor de scheepvaart gesloten.

  Het water van het kanaal wordt nu via een duiker onder de vistrap geleid. Meer uitleg op het informatiepaneel van Waterschap Regge en Dinkel.

 15. Velderberg

  Velderberg

  In natuurgebied Velderberg is Waterschap Regge en Dinkel in 2005 begonnen met het herstel van oude rivierbeddingen van de Regge. Op een topografische kaart is aan de loop van de oude gemeentegrenzen goed te zien hoe bochtig de Regge vroeger was. De oude situatie is zo veel mogelijk teruggebracht.

 16. Fietsknooppunt 80

 17. De Regge

  De Regge

  Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en kom kijken hoe de Regge weer een echte rivier wordt en zich opnieuw in allerlei bochten wringt.

 18. Fietsknooppunt 18

 19. Stuw van Archem

  Stuw van Archem

  Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge. De oude zogeheten klepstuw was in 2012 door hoogwater onderspoeld en onbruikbaar geraakt, waarna 200 meter stroomopwaarts een noodstuw werd aangelegd. Eind 2022 door deze vervangen door een definitieve stuw met vaste drempel en nieuwe vistrap van 1,2 km.

 20. Fietsknooppunt 86

 21. Archem

  Archem

  Aan de voet van de Lemelerberg een prachtig natuurgebied nabij de Regge, met een vistrap, uitkijkpunt en bosgebied.

 22. Fietsknooppunt 75

 23. De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug was eeuwenlang een belangrijk punt waar Ridderschap en Steden van Overijssel regelmatig vergaderden. Tegenwoordig is het een Toeristisch Overstap Punt.

 24. Fietsknooppunt 76

 25. Steile oever

  Steile oever

  De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.

 26. Fietsknooppunt 77

 27. Boswachterij Ommen en Eerde

  Boswachterij Ommen en Eerde

  Al in 1300 was dit stukje Twente bewoond door ridders en boeren. Het kasteel werd vroeger bewoond door baron Van Pallandt. Deze statige woning is nu een Internationale school. In het bos kan men wandelen en fietsen, honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

 28. Kasteel Eerde

  Kasteel Eerde

  De eerst bekende gegevens dateren uit 1334 toen men sprak van Huis Eerde als bezit van de stamvader van het geslacht Von Eerde. Het kasteel werd vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en even zovele malen herbouwd. In 1715 laat Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen.

 29. Fietsknooppunt 89

 30. De Meulenhorst

  De Meulenhorst

  Op deze plek staat al sinds de 17de eeuw een boerderij. De huidige hallenhuisboerderij De Meulenhorst is gebouwd in 1878. Opvallend is de langgerekte gevel en de grote rieten kap. Het erf is een goed voorbeeld van een streekeigen boerenerf met een grote omhaagde moestuin.

 31. Eerder Achterbroek

  Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek (300 ha) is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt.

 32. Fietsknooppunt 5

 33. Fietsknooppunt 18

 34. Fietsknooppunt 3

 35. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  De Brink in Den Ham is een oud centraal punt gelegen tussen de verschillende buurtschappen. In het verleden was het ook dé plek waar handelaars zich vestigden. Samen met de kerk staat de Brink dan ook aan de wieg van het dorp. Vroeger was het slechts een weide.

  In de 19e eeuw liepen de kippen van de aanwonenden nog vrij rond over de Brink. Berucht was Den Ham in het begin van de 19e eeuw. Er waren wel 8 herbergen in het dorp, waarvan 6 op de Brink en de naasten omgeving. De eerste school in Den Ham was in de 17e eeuw te vinden aan de Brink.

  Op dezelfde plek verscheen later het gemeentehuis. Jaarmarkten, zoals de Hammer Brinkdagen en het Historisch Schouwspel en kermissen waren jaarlijkse hoogtijdagen en vonden altijd op de brink plaats maar later ook elders.

 36. Fietsknooppunt 25

 37. Eindpunt