Fietsroute Lutterzand

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    29,8 km
  • Duur
    1:59
  • Knooppunten
    15
  • Locaties
    4

Maak tijdens deze fietsroute kennis met een aantal prachtige natuurgebieden in de omgeving van Denekamp. Fietsend over de Vrijdijk volg je het pad waarlangs vroeger patrouillerende grenswachters speurden naar smokkelaars.En dan verder door het mooie Buurserzand en natuurgebied Hakenberg.

Startpunt

Startpunt: TOP Denekamp Oldenzaalsestraat 39, Denekamp

  1. Startpunt

  2. Natura Docet Wonderryck Twente

    Natura Docet Wonderryck Twente

    Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

  3. Spoorhuuske Denekamp

    Spoorhuuske

    Het is het enige overblijfsel dat nog doet herinneren aan de tijd dat tussen Denekamp en Oldenzaal een tram liep. Tot 1936 heeft het nu totaal gerenoveerde 'spoorhuuske' gefungeerd als het eindstation van die tramdienst. Men kocht er de kaartjes en wachtte in de kleine wachtkamer op de komst van de

    tram, die in nog geen half uur het traject naar het station in Oldenzaal aflegde. Vanaf dat station kon men dan per trein verder reizen.

  4. Fietsknooppunt 23

  5. Sint-Nicolaaskerk Denekamp

    Sint Nicolaaskerk

    De St. Nicolaaskerk van Denekamp heeft een rijke historie. In het register van kerkelijke tienden uit het jaar 1276 komt Denekamp voor het eerst voor als een zelfstandige parochie. Het eerste kerkje was een bescheiden ruimte van 10x10 m. Midden 14e eeuw werd de kerk aan de westkant uitgebreid,

    terwijl in het begin van de 15e eeuw de toren is gerealiseerd. Het geheel is gebouwd van Bentheimer zandsteen. In 1810 is de kerk weer aanmerkelijk vergroot, door er een kruiskerk van te maken. Ruim honderd jaar later besloot men opnieuw tot een uitbreiding.

  6. Fietsknooppunt 19

  7. Vrijdijk

    Vrijdijk

    De Vrijdijk is de grensweg tussen Nederland en Duitsland.

  8. Fietsknooppunt 20

  9. Commiezenhut

    Commiezenhut

    Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd.

  10. Jan Wesselinkhoes

    Jan Wesselinkhoes

    Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen.

  11. Fietsknooppunt 55

  12. Fietsknooppunt 58

  13. Lutterzand

    Lutterzand

    Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

  14. Fietsknooppunt 62

  15. De Groene Staart

    De Groene Staart

    Ter hoogte van het Lutterzand heeft de Dinkel een zeer fraaie meanderbocht gevormd: de Groene Staart. De buitenbocht van deze meander ondergraaft hier het vastgelegde stuifzandgebied. Zo is een metershoge steile rand ontstaan.

  16. Fietsknooppunt 61

  17. Fietsknooppunt 60

  18. Fietsknooppunt 60

  19. Fietsknooppunt 22

  20. Natuurgebied Hakenberg

    Natuurgebied Hakenberg

    Natuurgebied gelegen in Beuningen. Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie Twente. Het pad voert langs bos, grasland, graanakkers en enkele boerderijen.

  21. Fietsknooppunt 57

  22. Fietsknooppunt 52

  23. R.K. kerk Beuningen

    R.K. Onze Lieve Vrouwe Kerk

    Op 28 augustus 1948 werd de parochie Beuningen officieel opgericht onder het patronaat van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Op 10 april 1949 werd de kerk in gebruik genomen.

  24. Heimolen Beuningen

    Heimolen

    Tot 1900 was de molen in Salzbergen in bedrijf en werd toen naar Nederland verkocht. Daar was in 1900 de korenmolen van Schellings afgebrand. Op de plaats van deze molen werd de molen uit Öchtel gebouwd, een voor die streek enorme molen. Rond 1920 kreeg de molen er een zagerij bij.

    In 1925 werd de Heimolen onttakeld, waarna het bedrijf uitgroeide tot een moderne mengvoederfabriek die nog steeds in bedrijf is.

  25. Fietsknooppunt 54

  26. Singraven

    Landgoed Singraven

    In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

  27. Park en Arboretum landgoed Singraven

    Park en Arboretum landgoed Singraven

    Een bezichtiging van het park en arboretum is zeer de moeite waard. Het tuin- en landschapsontwerp en de bijzondere planten die u er kunt zien zijn in alle jaargetijden een lust voor het oog.

  28. Watermolen Singraven

    Watermolen Singraven

    De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

  29. Fietsknooppunt 17

  30. Fietsknooppunt 17

  31. Eindpunt