Springendalroute
-
TypeFietsen
-
Afstand73,7 km
-
Duur4:55
-
Knooppunten35
-
Locaties4
Deze route neemt je mee naar een aantal historische plekken in de omgeving van Rossum, Vasse en Ootmarsum. En natuurlijk kom je door de prachtige natuur van ‘Het Springendal’ met haar schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.
Startpunt
Startpunt: TOP Ootmarsum, hoek Wolfsbree / Oldenzaalsestraat, Ootmarsum
-
Startpunt: Ootmarsum
-
Openluchtmuseum Ootmarsum
Openluchtmuseum Ootmarsum
Een levend museum, direct aan de rand van het centrum gelegen. Een groot aantal authentieke streekgebonden gebouwen brengt de tijd van toen tot leven.
-
Museum Ton Schulten
Museum Ton Schulten
Sinds jaren is Ton Schulten werkzaam als schilder. Als ontdekker van het kleurrijke mozaïeklandschap is zijn werk gebaseerd op het aloude Twentse Coulisselandschap met zijn glooiende essen, zijn karakteristieke houtwallen en solitaire bomen.
-
Fietsknooppunt 69
-
Fietsknooppunt 29
-
Fietsknooppunt 33
-
Fietsknooppunt 33
-
Braamberg, Haamberg, Tutenberg
Braamberg, Haamberg, Tutenberg
De Braamberg, Haamberg en de Tutenberg zijn sterk glooiende gebieden, met hun bossen en bevinden zich ten zuiden van de Hooidijk Vasse.
-
Fietsknooppunt 32
-
Watermolen Frans
Watermolen Frans
Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.
-
Watermolen Bels
Watermolen Bels
De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.
-
Dal van de Mosbeek
Dal van de Mosbeek
Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.
-
Fietsknooppunt 25
-
Fietsknooppunt 93
-
Fietsknooppunt 13
-
Fietsknooppunt 24
-
Fietsknooppunt 27
-
HH Joseph en Pancratius kerk
HH Joseph en Pancratius kerk
Vasse is vanaf 1803 een eigen parochie. In 1860 is de bouw van de kerk begonnen en deze is in 1865 afgerond.
Op 2 juni 1862 werd het fundament ingezegend. Met het bereiken van het hoogste punt, de haan op 68 meter hoogte op de torenspits staat, is destijds het kerkbestuur getrakteerd op 2 hammen, een halve ton bier en brood met boter.
-
Fietsknooppunt 28
-
Fietsknooppunt 93
-
Fietsknooppunt 34
-
het Springendal
het Springendal
Rond 1920 werd het Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel.
-
Fietsknooppunt 30
-
Fietsknooppunt 88
-
Fietsknooppunt 4
-
Westerveldmolen
Westerveldmolen
Net even buiten de dorpskern van Tilligte staat aan de Frensdorferweg de Westerveldmolen. Deze fraaie beltmolen dateert uit 1865 en is in 1984 geheel gerestaureerd.
-
Fietsknooppunt 3
-
Fietsknooppunt 10
-
Fietsknooppunt 14
-
Schuivenhuisje
Schuivenhuisje
Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.
-
Fietsknooppunt 15
-
Watermolen Singraven
Watermolen Singraven
De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.
-
Singraven
Landgoed Singraven
In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.
-
Fietsknooppunt 51
-
Havezathe het Everloo
Havezathe het Everloo
Havezathe is een verouderde term voor (ridder) hosfstede, hof of hoeve, oftewel grote behuizing met landerijen. In de 13e eeuw bestond het Everloo uit een jachtslot met gracht en het naastgelegen Bouwhuis. In 1881 werd het jachtslot afgebroken. In het Bouwhuis is thans een restaurant gevestigd.
-
Fietsknooppunt 51
-
Fietsknooppunt 56
-
Fietsknooppunt 59
-
Fietsknooppunt 35
-
Fietsknooppunt 79
-
Fietsknooppunt 79
-
Fietsknooppunt 80
-
Fietsknooppunt 80
-
Fietsknooppunt 76
-
Het Stift
Het Stift
Het Stift in Weerselo is een eeuwenoud beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.
-
Fietsknooppunt 75
-
Fietsknooppunt 48
-
Koppelsluis
Koppelsluis
Deze koppelsluis (ook wel dubbele sluis genoemd) uit 1885 heeft als doel om grote hoogte te overbruggen. Het Twentse landschap vervalt hier met maar liefst 6 meter.
-
Fietsknooppunt 41
-
Fietsknooppunt 42
-
Fietsknooppunt 38
-
Molen van Oude Hengel
Molen van Oude Hengel
De Molen van Oude Hengel is een stenen korenmolen in Ootmarsum. In 1872 is de huidige stenen molen gebouwd, nadat de houten romp uit 1866 in vlammen is opgegaan. Vanaf 1911 tot 2010 is de molen met bakkerij, winkel, café en houtzagerij in het bezit van de familie Oude Hengel.
-
Eindpunt:Ootmarsum