Smokkelroute - Fietsen

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  36,5 km
 • Duur
  2:26
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Met deze fietsroute willen we je graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leid je tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

Met deze fietsroute willen we je graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leid je tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

Startpunt

Je kunt deze route starten bij de VVV Denekamp. Je begint bij knooppunt 23.

 1. TOP Denekamp

 2. Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

 3. Fietsknooppunt 17

 4. Fietsknooppunt 17

 5. Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 6. Park en Arboretum landgoed Singraven

  Park en Arboretum landgoed Singraven

  Een bezichtiging van het park en arboretum is zeer de moeite waard. Het tuin- en landschapsontwerp en de bijzondere planten die u er kunt zien zijn in alle jaargetijden een lust voor het oog.

 7. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 8. Fietsknooppunt 15

 9. Fietsknooppunt 14

 10. Fietsknooppunt 10

 11. Fietsknooppunt 8

 12. Fietsknooppunt 12

 13. Klooster Zusters Franciscaness

  Klooster Zusters Franciscaness

  In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster.

 14. Fietsknooppunt 11

 15. Fietsknooppunt 81

 16. Fietsknooppunt 9

 17. Fietsknooppunt 13

 18. Tolhuisje

  Tolhuisje

  Voormalige douanehuisje op de grens tussen Denekamp en Nordhorn. Hier werden vroeger de goederen ingeklaard die per boot de Duits-Nederlandse grens passeerden.

 19. Sluis Frensdorfer Haar

  Grenssluis

  De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.

 20. Fietsknooppunt 82

 21. Fietsknooppunt 19

 22. Vrijdijk

  De Vrijdijk

  De Vrijdijk is de grensweg tussen Nederland en Duitsland. Tot 1995 (verdrag van Schengen) was dit een zogenoemde groene grensovergang waarbij geen permanente controle door de douane plaatsvond.

  Groene grensovergangen waren normaliter uitsluitend bestemd voor fietsers en voetgangers. Het gebied rondom de grensweg was oorspronkelijk een stukje niemandsland, een afspraak tussen de graaf van Bentheim en de bisschop van Utrecht.

  Het mocht niet worden bebouwd noch bewoond. Hierdoor kreeg de natuur alle kans en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te zien. Vroeger was het gebied ideaal voor smokkelaars… dat verklaart de naam Vrijdijk. In 1949 werd de weg in zijn geheel toegekend aan Nederland.

 23. Commiezenhut

  Commiezenhut

  Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd.

 24. Fietsknooppunt 20

 25. Fietsknooppunt 55

 26. Jan Wesselinkhoes

  Jan Wesselinkhoes

  Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen.

 27. Fietsknooppunt 18

 28. Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was een Klöpkeshoes vaak te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden.

 29. Fietsknooppunt 18

 30. Fietsknooppunt 53

 31. Fietsknooppunt 23