Rondje Enschede - fietsen

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  54,7 km
 • Duur
  3:39
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Op de grens van bebouwing en buitengebied vind je het Rondje Enschede. Je slingert door een gevarieerd landschap en komt langs attractieve en verrassende pleisterplaatsen. Van theetuin tot kunstatelier en van speelbos tot bosbessenkwekerij. Het voert je langs de prachtige groene randen van de stad.

Startpunt

Startpunt: Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede. Volg de fietsbordjes Rondje Enschede.

Toegankelijkheid

De route voert over nieuw aangelegde en bestaande paden.

 1. TIP Hof Espelo

 2. Hof Espelo

  Hof Espelo

  Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Oude lanen leiden je langs bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert door het landgoed en wordt omzoomt door zeer oud loofbos.

  De oude boerderijen vertellen ieder hun eigen oude verhaal en liggen als parels in het Twentse landschap. Nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij.

 3. Koetshuis Hof Espelo

  Koetshuis Hof Espelo

  Het bezoekerscentrum is gevestigd in het voormalige koetshuis op landgoed Hof Espelo. Bij Koetshuis Hof Espelo kun je terecht voor informatie over het landschap, voor wandelroutes en een kop koffie. Kinderen vermaken zich in speelbos ’t Klauterwoud.

 4. Fietsknooppunt TIP

 5. Fietsknooppunt 28

 6. Fietsknooppunt 5

 7. Fietsknooppunt 6

 8. Fietsknooppunt 86

 9. Fietsknooppunt 86

 10. Fietsknooppunt 89

 11. Fietsknooppunt 9

 12. Fietsknooppunt 8

 13. Fietsknooppunt 11

 14. Fietsknooppunt 44

 15. Smalenbroek

  Smalenbroek

  Het landgoed Smalenbroek is kleinschalig van karakter. Open ruimten worden afgewisseld door bossen en houtwallen.

 16. Dragonheart

  Dragonheart

  Midden in een prachtig bos ligt het middeleeuws genootschap Dragonheart. De grote collectie artikelen in de ridderwinkel is de moeite van het bekijken waard. En tijdens de middeleeuwse weekenden waan je je terug in deze tijd.

 17. Fietsknooppunt 43

 18. Wesselerbrinkpark

  Wesselerbrinkpark

  Het park dateert uit de jaren '60-'70. Oorspronkelijk was het een agrarisch gebied rondom erve 'de Wesseler', vanaf de heuvel is er een prachtig uitzicht richting stad en het achterliggende typisch Twentse landschap. Kinderen vermaken zich op de kinderboerderij met naastgelegen pannenkoekenboerderij

 19. Groot Brunink

  Groot Brunink

  Groot Brunink is een fraai landgoed, waarin bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen.

 20. Het Rutbeek

  Het Rutbeek

  Het Rutbeek, een prachtig recreatiegebied net buiten Enschede. Heerlijk zwemmen in de recreatieplas of zonnebaden op de ligweides. Lekker ravotten in de speeltuin. Of heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken, surfen, kanoën, vissen, duiken, kabelwaterskiën, vliegeren, en barbecueën.

 21. Fietsknooppunt 40

 22. Fietsknooppunt 35

 23. Fietsknooppunt 36

 24. Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  In 1885 werd de lijn Winterswijk-Boekelo- Enschede-Hengelo gevestigd. Door de opening van de spoorlijn vestigde zich veel industrie in Boekelo. Over het spoor werden vooral goederen vervoerd. Deze spoorlijn wordt nog steeds gebruikt. Tijdens een ritje waant u zich in het begin van de 20e eeuw.

 25. Fietsknooppunt 38

 26. Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.

 27. Boekelose Stoomblekerij

  Boekelose Stoomblekerij

  In 1888 werd voor de tweede en derde zoon van Gerrit Jan van Heek de N.V. Boekelosche Stoombleekerij te Boekelo opgericht, waar de katoen van Van Heek & Co werd gebleekt. Boekelo was hiertoe een geschikte locatie omdat er volop stromend water beschikbaar was en er een spoorweg doorheen liep.

 28. Fietsknooppunt 30

 29. Fietsknooppunt 32

 30. Kristalbad

  Kristalbad

  Het Kristalbad is een uniek gebied tussen Enschede en Hengelo. Het Kristalbad heeft drie verschillende functies: het is een waterbergings-, waterzuiverings- en recreatiegebied.

 31. Fietsknooppunt 31

 32. Fietsknooppunt 24

 33. TIP Hof Espelo