Nationaal Park & het Veenhart

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  11,2 km
 • Duur
  2:48
 • Verbrande calorieen
  1345 kcal
 • Knooppunten
  9
 • Locaties
  4

Wandel door het ‘drijvende’ land van de rietsnijders en mystieke moerasbossen. Waterdorpen als Kalenberg en Ossenzijl herinneren aan de tijd van de turfwinning. Bij Paasloo en Oldemarkt wacht een totaal ander landschap. Dik kans dat je onderweg zeldzame planten en dieren ziet.

Startpunt

Het startpunt is de Flodderbrug. Parkeren kan op de parkeerplaats bij de Flodderbrug, deze vindt u waar de Wetering Oost en de weg A.F.Stroinkweg bij elkaar komen. De wandelroute is te volgen via de pijltjes op de houten palen. Volg de aangegeven kleur tot het hier aangeven keuzepunt en verander van gekleurde pijl.

 1. Flodderbrug

 2. Wandelknooppunt D10

 3. Wandelknooppunt D15

 4. Wandelknooppunt D22

 5. Wandelknooppunt D21

 6. Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.

 7. Wandelknooppunt D24

 8. Woldlakebos

  Woldlakebos

  Bos in het laagveen van De Weerribben. Een paradijs voor libellen en vlinders. Met een tikkie geluk fladdert de zeldzame grote vuurvlinder voorbij. Een beetje mazzel is ook nodig voor een blik op de otter: hét dierlijke symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 9. Krabbescheer

  .

  Waterplant met een belangrijke functie in Weerribben-Wieden. In dit gebied groeien waterpartijen dicht met deze zwaardvormige planten. Die vormen zo’n dikke laag dat over pakweg vijftig jaar lopen over dit ‘drijvende land’ mogelijk is. Deze ‘verlanding’ maakt Weerribben-Wieden zo bijzonder.

 10. Wandelknooppunt D23

 11. Wandelknooppunt D13

 12. Wandelknooppunt D12

 13. Wandelknooppunt D11

 14. Molen de Wicher

  Watermolen

  Voor het tegengaan van de verzuring ziet u overal in het landschap kleine watermolentjes. Daarom brengt men water op het rietland. Het rietland blijft daarmee behouden voor het rietteelt.

 15. Vervenershuisjes

  Veenwerkershuisjes

  Aan de Hoogeweg staan diverse veenwerkershuisjes. Tot aan het einde van de 19e eeuw woonden hier turfstekers en hun gezinnen. Die verdienden hun geld met rietsnijden en veengraven in het moerasgebied.

 16. Terrassen aan het water