Weerribben 2 dagen deel 1

 • Type
  Varen
 • Afstand
  28,6 km
 • Duur
  3:34
 • Locaties
  4

Tweedaagse ontdekkingstocht door de Weerribben die begint in de vestingstad Steenwijk. Bij waterdorp Ossenzijl wacht een imponerende route langs moerassen, rietvelden en hooilanden. Bewonder vanuit de roeiboot het misschien wel mooiste Nationaal Park van Nederland met veel bijzondere flora en fauna.

Startpunt

Begin uw route in Steenwijk. Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

 1. Steenwijk

 2. Roeivereniging 't Diep

  Hooidijk 2, Steenwijk

  .

 3. Bed & Breakfast de Paaloërhof

  Binnenweg 33, Paasloo

  .

 4. Libellen en vlinders

  Libellen (foto P. Friskorn)

  Maar liefst vijftig soorten libellen vliegen in Weerribben-Wieden. Dankzij onder meer de noordse winterjuffer, groene glazenmaker en sierlijke witsnuitlibel is de regio een van de beste libellengebieden van Europa. Helemaal bijzonder is de grote vuurvlinder, die alleen in deze regio rondfladdert.

 5. Recreatiecentrum De Kluft

  Hoogeweg 26, Ossenzijl

  .

 6. Buitencentrum Weerribben

  Hoogeweg 27, Ossenzijl

  .

 7. Ossenzijl

  Ossenzijl

  Waterdorpje op de grens van Overijssel en Friesland. De perfecte locatie voor een tussenstop. Bijvoorbeeld bij de horecazaken rondom de sluis. Vlak buiten het dorp staat het Buitencentrum van Staatsbosbeheer.

 8. Tjaskers

  Tjaskers

  Kleine molentjes steken overal in Weerribben-Wieden boven het landschap uit. Die hielden in de turftijd het veen droog, tegenwoordig houden ze de natuurgebieden juist nat. Een karakteristieke molen is de tjasker.

 9. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen, soms wel met vijf of zes kinderen. En dan was vaak slechts de helft woonruimte. In het achterste deel vonden dieren en werktuigen een plek.

 10. De Vrijstaten

  Hoogeweg 7, Kalenberg

  .

 11. Kunst en Kleur

  Kunst en Kleur

  Galerie Kunst en Kleur is gevestigd in het langgerekte Kalenberg. Verschillende exposanten tonen hun werk in de galerie die in 2017 de deuren opende.

 12. Land van turf

  Land van turf

  Weerribben-Wieden is het land van de turf. Eeuwenlang beulden arbeiders hier in het veen. Ze droogden turf op de ‘ribben’: smalle stroken land tussen al even smalle stroken water. Samen maakten ze het karakteristieke landschap van de Weerribben.

 13. De Imme

  Oudeweg 113, Ossenzijl

  .

 14. De Kluft