Langs Weren, Ribben en Dijken 14 km

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  14,1 km
 • Duur
  3:31
 • Knooppunten
  11
 • Locaties
  4

Ontdek de mooiste plekjes van De Weerribben. Wandel in dit land van riet en water langs authentieke tjaskermolens en oude vervenershuisjes. Maak een tussenstop in het karakteristieke Kalenberg en wandel door misschien wel het mooiste gebied van Nederland verder naar Ossenzijl.

Startpunt

Begin uw wandeling bij keuzepunt D44 van het wandelnetwerk. Deze etappe eindigt bij keuzepunt D10. Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Riet

  Riet

  Riet uit De Weerribben, ook wel ‘Kalenberger riet’, staat bekend om de topkwaliteit. Na de noeste arbeid van de rietsnijders belandt het op vooral daken en molens. Mede dankzij dit ambachtelijke werk behoudt Weerribben-Wieden haar karakteristieke landschap.

 2. Wandelknooppunt D34

 3. Brug Kalenberg

  Brug Kalenberg

  Mooi gezicht: watersporters die de brug in Kalenberg passeren, krijgen van de brugwachter een klompje toegeworpen. Daarin stoppen ze een klein bijdrage voor de doorvaart.

 4. Wandelknooppunt D32

 5. Wandelknooppunt A23

 6. Wandelknooppunt A22

 7. Wandelknooppunt A21

 8. Wandelknooppunt A20

 9. Buitencentrum Weerribben

  Buitencentrum Weerribben

  Ontdek de geschiedenis en de fascinerende natuur van De Weerribben in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Ook het opstappunt voor vaarexcursies door het natuurgebied. Het Buitencentrum ligt vlak buiten Ossenzijl.

 10. Wandelknooppunt A28

 11. Wandelknooppunt A27

 12. Wandelknooppunt D12

 13. Vervenershuisjes

  Foto: Philip Friskorn

  Nationaal Park Weerribben-Wieden dankt het landschap aan de noeste arbeid van verveners. Deze harde werkers woonden in vervenershuisjes. De kenmerkende woningen zijn overal in het gebied nog zichtbaar.

 14. Wandelknooppunt D11

 15. Tjaskermolens

  Tjaskermolens

  De markante molentjes in Weerribben-Wieden bemaalden vroeger kleine stukken land. Rondom Kalenberg staan mooie exemplaren, zoals spinnenkopmolen De Wicher.

 16. Wandelknooppunt D10