Dinkelpad

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  58,5 km
 • Duur
  14:37
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Al wandelend kun je genieten van de immense rijkdom aan flora en fauna langs dit prachtige Twentse riviertje.

Startpunt

Startpunt : Zollstraße/Bahnhofstraße in Gronau. Volg de wit-blauwe met Dinkelpad bewegwijzering.

 1. Dinkelpad

 2. Wandelknooppunt X39

 3. Wandelknooppunt X32

 4. Wandelknooppunt X99

 5. Wandelknooppunt X26

 6. Wandelknooppunt A07

 7. Nest Dinkelkoeien

  Nest Dinkelkoeien

  Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de LAGA 2003 geïntroduceerd.

 8. Wandelknooppunt X35

 9. Wandelknooppunt S71

 10. Wandelknooppunt S79

 11. Wandelknooppunt R84

 12. Martinustoren

  Martinustoren

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 13. De bleek en bleekwachtershuis

  Bleekveld en bleekwachtershuis

  In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

 14. Wandelknooppunt Y60

 15. Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg, een karakteristieke, door bomen omzoomde huisplaats, maakte hier zo’n 500 jaar geleden deel uit van een reeks boerderijen. Het boerenerf op de oorspronkelijke plaats aan de Dinkel, werd in 1611 gebouwd.

 16. Wandelknooppunt T14

 17. Oelemars

  Oelemars

  De Oelemars ligt in het stroomgebied van het riviertje de Dinkel en is een grote zandwinput. Het gebied rond de Oelemars is gewild bij wandelaars en is zeer in trek bij vogelaars die afkomen op de grote rijkdom aan water- en oevervogels,

 18. Uitkijktoren Losser

  Uitkijktoren Losser

  Aan de rand van de plas Oelemars staat een uitkijktoren van waaraf men kilometers vrij zicht heeft over de omgeving.

 19. Wandelknooppunt S74

 20. Wandelknooppunt S75

 21. Klooster Bardel

  Klooster Bardel

  Het “Franziskanerkloster Bardel” ligt tegen de Nederlandse grens in het gebied Bentheim. Het klooster Bardel is een tak van de Franciscanen in de boerenstand Bardel, buurtschap van Bad Bentheim en is in 1922 als een missie van het Franciscaner klooster uit de Noord-Braziliaanse provincie van

  St. Anthony opgericht. In het klooster wonen momenteel negen Franciscanen, die actief zijn op verschillende terreinen van het klooster. Ook is er een kloostertuin, begraafplaats en u kunt een wandeling maken rondom het klooster. Klosterstrasse, Bad Bentheim.

 22. Wandelknooppunt S78

 23. Wandelknooppunt B61

 24. Wandelknooppunt B62

 25. De Landmeter

  De Landmeter

  Kunstwerk De Landmeter is geïnspireerd door de Verzekeringsstenen, en het meetinstrument is precies gericht op de grens. De grens is niet ver meer, maar nog niet hier.

 26. Wandelknooppunt B35

 27. Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  De Snoeyinksbeek ontspringt in het landgoed Boerskotten op de oostflank van de stuwwal tussen Oldenzaal en Enschede en stroomt uit in de Dinkel. Over een lengte van in totaal zo’n twee kilometer is beplanting aangebracht en zijn houtwallen aangelegd.

 28. Wandelknooppunt S45

 29. Wandelknooppunt S44

 30. Wandelknooppunt S43

 31. Wandelknooppunt S42

 32. Wandelknooppunt S50

 33. Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

 34. Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

 35. Wandelknooppunt T34

 36. Wandelknooppunt T35

 37. Wandelknooppunt T36

 38. Wandelknooppunt O16

 39. De Groene Staart

  De Groene Staart

  Ter hoogte van het Lutterzand heeft de Dinkel een zeer fraaie meanderbocht gevormd: de Groene Staart. De buitenbocht van deze meander ondergraaft hier het vastgelegde stuifzandgebied. Zo is een metershoge steile rand ontstaan.

 40. Wandelknooppunt E22

 41. Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

 42. Wandelknooppunt L76

 43. Wandelknooppunt L73

 44. Wandelknooppunt L74

 45. Wandelknooppunt L87

 46. Wandelknooppunt L69

 47. Wandelknooppunt K99

 48. R.K. kerk Beuningen

  R.K. Onze Lieve Vrouwe Kerk

  Op 28 augustus 1948 werd de parochie Beuningen officieel opgericht onder het patronaat van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Op 10 april 1949 werd de kerk in gebruik genomen.

 49. Wandelknooppunt T68

 50. Wandelknooppunt L86

 51. Wandelknooppunt L82

 52. Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 53. Wandelknooppunt L81

 54. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 55. Poortwachtershuisjes Singraven

  Poortwachtershuisjes

  De twee poortwachtershuisjes aan het begin van de Kasteellaan.

 56. Wandelknooppunt K08

 57. Wandelknooppunt K85

 58. Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

 59. Wandelknooppunt K43

 60. Wandelknooppunt K27

 61. Wandelknooppunt K09

 62. Wandelknooppunt K41

 63. Wandelknooppunt E62

 64. Wandelknooppunt E80

 65. Westerveldmolen

  Westerveldmolen

  Net even buiten de dorpskern van Tilligte staat aan de Frensdorferweg de Westerveldmolen. Deze fraaie beltmolen dateert uit 1865 en is in 1984 geheel gerestaureerd.

 66. Wandelknooppunt E81

 67. Wandelknooppunt E85

 68. Havezate Brecklenkamp

  Havezate Brecklenkamp

  ‘Huis te Brecklenkamp’, zoals deze oude havezate in oude papieren altijd is aangeduid, is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd.Hij bouwde het eerste deel op de plaats van het 14e eeuwse Thyhuis. Everhard Bentinck bouwde het vervolgens verder uit in 1631-1637.

 69. Wandelknooppunt E35

 70. Wandelknooppunt V3

 71. Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Het huis Lage was oorspronkelijk een burcht verdedigd door borgmannen die hun huizen op de voorburcht hadden staan. In 1183 blijkt Herimannus van Lage eigenaar van de burcht blijkt uit een oorkonde. Het kasteel werd in 1626 verwoest en daarna nooit meer opgebouwd.

 72. Herenhuis Lage

  Herenhuis Lage

  Dit herenhuis werd in 1686 door Amadea von Flodroff, de toenmalige eigenaresse gebouwd. De Nederlandse bouwstijl is onmiskenbaar. Het huis is nu in bezit van de Stichting Twickel. Het is niet toegankelijk. Boven de ingang bevindt zich het Wapen Raesfeld-Flodroff en het jaartal 1686.

 73. Wandelknooppunt V4

 74. Lage Eichenalleee

  Lage Eichenallee

  De zes identieke huizen aan de Eichenallee zijn de ‘Kommiezenhuuzen’ uit omstreeks 1850. Aanvankelijk waren ze bestemd voor personeel van de heren van Lage, later woonden er tot aan de Eerste Wereldoorlog douaniers. Ze hielden de smokkelaars in de smiezen.

 75. Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  De watermolen werd in 1270 voor het eerst genoemd in de geschriften. Het betreft hier een onderslagmolen met twee raderen die een graan- en oliemolen aandrijven.

 76. Voormalig molenaarswoning

  Molenaarswoning

  Naast de molen ligt de voormalige molenaarswoning. Tegenwoordig een gezellig theehuis.

 77. Ev. gereformeerde kerk Lage

  Ev. gereformeerde kerk Lage

  De kerk is gebouwd tussen 1687 en 1688. De inscriptie boven de westelijke ingang herinnert aan de eerste steenlegging door Amadea von Flodroff, de oprichtster van de kerk en toenmalige meesteres van Lage.

 78. Oude Raadhuis Neuenhaus

  Oude Raadhuis

  Het oude raadhuis werd 200 jaar geleden gebouwd. Het gebouw met zijn Nederlandse architectuur heeft een prominente plaats tussen de historische gebouwen van de stad Neuenhaus. Het gebouw is in gebruik voor burgerlijke huwelijken, lezingen, concerten en tentoonstellingen.

  Op het dak is een achthoekig dakuitbouw. De klok daarin werd in 1693 gegoten. De vertaling van het Lateinse schrift: "omdat ik daar verslagen en gebroken lag, heeft Johann von Gessler ervoor gezorgd dat ik weer nieuw gegoten ben. Heinrich ter Horst heeft mij in Deventer gemaakt".

 79. Watermolen Neuenhaus

  Watermolen Neuenhaus

  Het door de grachten in de molenvijver stromende water dreef de raderen van de graanmolen aan. De molenvijver was vroeger een kleine haven. Hier legden rivierschuiten komend van de Dinkel en de Vechte aan en laadden hun lading uit. De molenbeek werd in 1995 en 1996 met veel vertoon gereconstrueerd.

 80. Wandelknooppunt V1

 81. TOP Neuenhaus