Twentse Hooilandenroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  68,2 km
 • Duur
  4:33
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Tussen Drenthe en Twente, ligt een verborgen juweel. Waar de geur van vers gemaaid hooi warme herinneringen oproept aan lang vervlogen zomers. En waar je nog in alle rust kunt genieten van de gemoedelijke sfeer van Twente.

Startpunt

Startpunt: Den Ham, Brink 4, Den Ham. Volg de fietsbordjes Puur met de klomp als symbool.

 1. TIP Den Ham

 2. Fietsknooppunt 30

 3. Fietsknooppunt 31

 4. Het Zandstuvebos

  Het Zandstuvebos

  140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

 5. Fietsknooppunt 32

 6. Fietsknooppunt 28

 7. Fietsknooppunt 27

 8. Fietsknooppunt 33

 9. Fietsknooppunt 3

 10. Engbertsdijksvenen

  Engbertsdijksvenen

  De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.

 11. Katerjanspad

  Katerjanspad

  Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

 12. Ruilverkavering

  Ruilverkaveling

  De grootschalige ruilverkaveling in de jaren 1955 - 1969 veranderde het aanzien van het buitengebied ingrijpend. De karakteristieke smalle stroken landbouwgrond vanuit de boerderijen langs de dorpsstraat maakten plaats voor grote kavels.

 13. Verbindingsleiding/knuppelpad

  Het knuppelpad

  Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Begin deze eeuw is een loopbrug aangelegd die aansluit op het Knuppelpad.

 14. Veenmuseum

  Veenmuseum

  Hier nemen we u mee terug in de tijd: Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette , landkaarten en expositiemateriaal.

 15. Fietsknooppunt 7

 16. Fietsknooppunt 6

 17. Fietsknooppunt 6

 18. Fayersheide

  Fayersheide

  Fayersheide is een uniek natuurgebied van circa tien hectare ten zuidoosten van Vriezenveen. Restant van het ooit uitgestrekte veenlandschap.

 19. Fietsknooppunt 16

 20. Fietsknooppunt 15

 21. Fietsknooppunt 44

 22. Historisch Museum Vriezenveen

  Historisch Museum Vriezenveen

  Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

 23. Fietsknooppunt 43

 24. Fietsknooppunt 42

 25. Fietsknooppunt 39

 26. Fietsknooppunt 38

 27. Fietsknooppunt 38

 28. Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg is een heerlijke pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. Strategisch gelegen op knooppunten van wandel- en fietsroutes. Met de fluisterbootjes in de haven, de boomgaard als picknickplek en de sfeervolle wagenschuur. Proef de sfeer van vroeger.

  Landgoed Schuilenburg vormde in een ver verleden het decor voor vele veldslagen.

  Openingstijden

  Vanaf de meivakantie t/m juni: wo t/m zo 11.00 - 17.30 uur. Juli en augustus: di t/m zo 10.30 - 17.30 uur. September do t/m zon 11.00 - 17.30 uur.

 29. Fietsknooppunt 15

 30. Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg, aan de Regge heeft een rijke historie als het gaat om veldslagen en oorlogen. Van het kasteel zijn slechts de verhalen bewaard gebleven, maar de herbouwde contouren van de gracht zijn nog wel te zien. Op het terras van Schuilenburg kunt u genieten van een kopje koffie.

 31. Fietsknooppunt 15

 32. Regge Uiterwaard

  Regge Uiterwaard

  In de brede uiterwaard van de Regge, achter de oude Marsdijk, ligt een aantal meanders van de rivier.

 33. Fietsknooppunt 9

 34. Fietsknooppunt 4

 35. Boerderij de Brummel

  Boerderij de Brummel

  De boerderij is in 1908 gebouwd en sinds 2018 is het "kokhuus" en oude buitentoilet weer te bezichtigen.

 36. Fietsknooppunt 85

 37. Fietsknooppunt 85

 38. Vistrap bij Hancate

  Vistrap

  De brede waterval in de Regge is een stuw. Vissen kunnen hier echter niet tegenop zwemmen. Wel kunnen ze kleine sprongen maken van zo’n 15 centimeter. Die gelegenheid krijgen ze met de vistrap, die het waterschap aanlegde naast de stuw. Zo kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken.

 39. Velderberg

  Velderberg

  Het water van de Regge stroomt ter hoogte van Velderberg voor het eerst sinds honderd jaar weer door een oude Regge-arm. Begin 2006 werd het eerste gedeelte van de gekanaliseerde Regge afgedamd en werd de oude meander weer aangesloten op de Regge. Er is ook een nieuwe wandelbrug gekomen.

 40. Fietsknooppunt 80

 41. Stuw van Archem

  Stuw van Archem

  Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge.

 42. Fietsknooppunt 18

 43. Fietsknooppunt 18

 44. Eerder Achterbroek

  Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek (300 ha) is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt.

 45. Fietsknooppunt 5

 46. Fietsknooppunt 25

 47. Eindpunt TIP Den Ham