Rondje Zwartewater

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  25,2 km
 • Duur
  1:41
 • Knooppunten
  11
 • Locaties
  4

Deze fietsroute neemt u mee langs verschillende oude en nieuwe waterwerken. Zo krijgt u een beeld van de taken van deze waterwerken: veilige dijken, droge voeten en schoon (oppervlakte)water. Stap even van uw fiets bij een gemaal of sluis en lees daar meer informatie over het water'kunst'werk.

Startpunt

U kunt de route beginnen in Genemuiden, Hasselt of Zwartsluis. In Rouveen kunt u ook bij De Veldschuur beginnen (Wijkweg 2). Deze startlocatie is aangegeven op de kaart (nummer 3). Fietsrichting van de route is 'tegen de klok in'. De route is bewegwijzerd door middel van bordjes.

 1. Grote- of Stephanuskerk

  Markt 10

  Het aanzicht van Hasselt wordt gekenmerkt door de Grote of Stephanuskerk. De kerk werd voltooid in 1497 en geniet landelijke bekendheid om zijn goede akoestiek en de prachtige klanken van het Rudolph Knol - orgel.

 2. Oude stadhuis / TIP Hasselt

  Oude Stadhuis

  Het Oude Stadhuis stamt uit 1550 en behoort tot de oudste raadhuizen van Nederland. Het interieur is bijzonder goed bewaard gebleven, je waant je helemaal terug in de 16e eeuw. Markt 1 www.tiphasselt.nl

 3. Fietsknooppunt 31

 4. Fietsknooppunt 33

 5. Fietsknooppunt 39

 6. Fietsknooppunt 39

 7. Veldschuur Bid en Werk

  Wijkweg 2

  In en rondom De Veldschuur in het natuurgebied “Olde Maten” is altijd wat te doen. Er kan hier heerlijk gewandeld en gefietst worden en genieten van een stuk ongerepte natuur. Veldschuur Bid en Werk: educatief centrum Staatsbos beheer met natuurlijk rustpunt met bankje, moestuin, bakoven.

 8. Zwartewaterklooster

  Zwartewaterklooster

  Slechts een straatnaam en naam van een buurschap herinneren nog aan het ooit befaamde Zwartewaterklooster dat in 1233 tussen Hasselt en Zwartsluis werd gesticht. Het kloosterterrein lag achter de graven van het tegenwoordige kerkhof aan de Zwartewaterkloosterweg.

 9. Fietsknooppunt 30

 10. Sluuspoort / Tour Info

  Sluuspoort / Tour Info

  Sluuspoort is hèt centrum van Zwartsluis, waar o.a. het Tourist Info Zwartsluis, Museum Schoonewelle en de Historische Vereniging gevestigd zijn. Regelmatig zijn er thema exposities te zien over natuur, kunst of historie. Sluuspoort is het hele jaar geopend. Handelskade 25 - www.sluuspoort.nl

 11. Botter ZS13 en turfeilanden

  Botter ZS13 en turfeilanden

  Vaar mee met de oudst varende botter van Nederland of maak een mooie wandeling met schattige bruggetjes op de Turfeilanden. Vanaf de Turfeilanden kunt u weer opstappen op Sluuspoort. Voor meer informatie: Tourist Info Sluuspoort.

 12. Fietsknooppunt 93

 13. Fietsknooppunt 83

 14. Fietsknooppunt 27

 15. Olde Staduus

  Olde Staduus / Tourist Info

  ’t Olde Staduus is het hart van Genemuiden. Een prachtig gerenoveerd gebouw dat een sociaal culturele en maatschappelijk bestemming vormt voor inwoners en bezoekers. Havenplein 1 www.toldestaduus.nl

 16. Tapijtmuseum Genemuiden

  Tapijtmuseum

  Genemuiden is de tapijtstad van Nederland. Neem een kijkje terug in de geschiedenis in het tapijtmuseum waar oude weefmachines en handweefgetouwen tentoongesteld staan. Klaas Benninkstraat 2a - Voor meer informatie en openingstijden: www.tapijtmuseum.nl

 17. Fietsknooppunt 36

 18. Fietsknooppunt 37

 19. Fietsknooppunt 38