Rondje Salland

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  197 km
 • Duur
  13:09
 • Verbrande calorieen
  9863 kcal
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Met de haren in de wind en de voeten op de pedalen dwars door Salland met de nieuwe fietsroute van 205 km. Door schitterende natuur, typische Sallandse dorpjes en langs mooie landgoederen. Te lang voor één dag en dus een hele goede reden voor een (fiets)weekendje of vakantie in Salland.

Met de haren in de wind en de voeten op de pedalen dwars door Salland met de nieuwe fietsroute van 205 km. Door schitterende natuur, typische Sallandse dorpjes en langs mooie landgoederen. Te lang voor één dag en dus een hele goede reden voor een (fiets)weekendje of vakantie in Salland.

Startpunt

U kunt zelf invullen hoe u deze route fietst. De route is op elk punt te starten en te stoppen. Ideale route voor meerdaagse (fiets)vakantie. De route is bewegwijzerd in het fietsnetwerk met een zeskantig bordje met de tekst Rondje Salland.

 1. Natuurmuseum Holterberg

  Natuurmuseum Holterberg

  Het avontuur van de natuur. Het Natuurdiorama brengt op spannende wijze in beeld hoe dieren in de natuur overleven. In elf grote diorama’s ziet u meer dan 500 dieren in hun natuurlijke omgeving. De ruisende wind of de geluiden van invallende ganzen versterken de echtheid. www.museumholterberg.nl

 2. Canadian War Cemetry

  Canadian War Cemetry

  De Canadese Begraafplaats in Holten is een plek voor bezinning. Hier worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Achter elk van deze 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal. In het Informatiecentrum komt u meer te weten over de gesneuvelde soldaten.

 3. Fietsknooppunt 64

 4. Marinus Stevens Monument

  Marinus Stevens Monument

  Op zaterdag 14 oktober 1944 werd een grote razzia gehouden in Salland. Mogelijke aanleiding was een wapendropping voor het verzet in de voorgaande nacht. Bij deze razzia is aan de Haarlerweg te Holten de 18-jarige onderduiker Marinus Stevens uit Apeldoorn doodgeschoten.

  De Nijverdalse verzetsman Gerrit Jan Piksen werd gedood in Haarle en de joodse onderduiker Mozes (Maurits) Bachrach (geboren te Arnhem) aan de Portlanderdijk tussen Nieuw Heeten en Schoonheten.

  Op initiatief van o.a. de heren Marsman en Tielbeek, destijds zelf ook onderduikers, is in 1998 aan de Haarlerweg het Stevensmonument tot stand gekomen. Het monument is geplaatst op de plek waar Marinus Stevens is overleden. Het werd onthuld op 1 mei 1998 door Albert Stevens, de broer van Marinus.

  Sinds 2005 worden op deze plek ook Mozes (Maurits) Bachrach en Gerrit Jan Piksen herdacht. Voormalig Bosschoolhoofd Gert Jan van ’t Holt heeft het monument destijds geadopteerd, samen met de basisschoolkinderen van de Bosschool. Sindsdien wordt hier ieder jaar op 14 oktober een bijeenkomst gehouden.

 5. Onderduikershut

  Onderduikershut Holten

  De familie Hullegie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel Joodse, Nederlandse, Franse, Engelse en Amerikaanse onderduikers geholpen.Dat deden ze onder andere door ze te laten onderduiken op hun boerderij (Huize Hullegie), maar in 1943 werden er ook twee schuilhutten gebouwd.

  Moedige mensen waagden hun leven om eten te brengen naar de onderduikers in de schuilhutten. Ondanks de Duitse razzia’s, gevangenneming en zware ondervraging is nooit een van de onderduikers ontdekt. Allen hebben het leven behouden.

  In het voorjaar van 2000 is de hut gereconstrueerd dankzij de hulp van de buren uit Helhuizen en Espelo. Het monument is te vinden in de directe nabijheid van het Stevens monument aan de Haarlerweg dicht bij de parkeerplaats.

 6. Fietsknooppunt TIP

 7. Fietsknooppunt 61

 8. Sprengenberg/Toren van Palthe

  Palthetoren, Sprengenberg

  Ineens krijg je hem in het vizier: de Palthetoren. Deze villa is in 1903 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe. Het torentje dat boven de bomen uitsteekt, was een sterrenobservatorium. Destijds was er overigens nog maar weinig bos in de wijde omgeving;

  het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Het gebouw is nog steeds in gebruik, het is eigendom van de Stichting Huis Bergh.

 9. Fietsknooppunt 5

 10. Infocentrum en Herberg De Pas

  Erve en Herberg De Pas

  Natuurmonumenten en zorgboerderij De Schurinkshoeve hebben met Erve De Pas een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreëerd. Laat je enthousiasmeren door onze vrijwilligers in de Informatieschuur, kom ravotten in de Speelnatuur van OERRR of start er een tocht langs de hoogtepunten van De Sprengenberg.

  Herberg De Pas

  De oude deel van de boerderij Erve De Pas is nu een Theeschenkerij; Herberg De Pas. Hier wordt door Zorgboerderij De Schurinkshoeve ook dagbesteding aan (jong)volwassenen geboden. Genieten van heerlijke thee, koffie, eigen baksels, lunchgerechten en borrelhapjes, met seizoensgebonden producten.

 11. Fietsknooppunt TIP

 12. Fietsknooppunt 56

 13. Fietsknooppunt TIP

 14. Fietsknooppunt 16

 15. Fietsknooppunt 2

 16. Fietsknooppunt 10

 17. Sallandse Heuvelrug

  Sallandse Heuvelrug

  Ruim, open en héél stil. Dat is Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Dit Nationaal Park behoort tot één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De bossen en uitgestrekte heidevelden zijn ideaal om per fiets te verkennen.

 18. Fietsknooppunt 6

 19. Fietsknooppunt 33

 20. Klompenatelier Luttenberg

  Klompenatelier Luttenberg

  Treed binnen in de wondere wereld van Dijkman Klompen Atelier. Een wereld waarin ambacht, kunst, humor en avontuur samenkomen. Martin deelt zijn passie graag met u. Zo verzorgt hij in zijn atelier demonstraties klompen maken. www.klompen.nl

 21. Fietsknooppunt 29

 22. Fietsknooppunt 30

 23. Fietsknooppunt 37

 24. Fietsknooppunt 12

 25. Fietsknooppunt 50

 26. Fietsknooppunt 28

 27. Fietsknooppunt 26

 28. Fietsknooppunt 27

 29. Fietsknooppunt 19

 30. Fietsknooppunt 18

 31. Fietsknooppunt 17

 32. Fietsknooppunt 42

 33. Fietsknooppunt 25

 34. Kasteel het Nijenhuis

  Kasteel het Nijenhuis

  Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt Kasteel het Nijenhuis.Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. www.museumdefundatie.nl

 35. Fietsknooppunt 24

 36. Fietsknooppunt 23

 37. Fietsknooppunt 22

 38. Landgoed De Colckhof

  Landgoed De Colckhof

  De Colckhof is een landgoed met buitenplaats gelegen in Laag Zuthem in de gemeente Raalte, provincie Overijssel. De Colckhof heeft een omvang van 40 hectare, waarvan 25 ha uit bos bestaat. Het gebied is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

 39. Fietsknooppunt 15

 40. Fietsknooppunt 06

 41. Landgoed Den Alerdinck

  Landgoed Den Alerdinck

  Middenin het Sallandse coulissenlandschap ligt dit prachtige landgoed. Gebouwd in 1680 en sinds 1985 in het bezit van Wouter Koning, die deze buitenplaats met veel zorg en aandacht heeft teruggebracht in de oude stijl met de allure van weleer, is Den Alerdinck geschikt gemaakt voor velerlei gebruik.

 42. Fietsknooppunt 5

 43. Fietsknooppunt 78

 44. Fietsknooppunt 7

 45. Fietsknooppunt 8

 46. Fietsknooppunt 9

 47. Fietsknooppunt 10

 48. Fietsknooppunt 13

 49. Fietsknooppunt 12

 50. Fietsknooppunt 21

 51. Fietsknooppunt 32

 52. Fietsknooppunt 29

 53. Fietsknooppunt 30

 54. Fietsknooppunt 49

 55. Infocentrum ijssel

  Infocentrum Ijssel

  Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl

 56. Duursche Waarden

  Duursche Waarden

  Dit natuurreservaat laat zien hoe het hier vele jaren geleden geweest moet zijn, doordat de natuur hier alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met de belangrijkste beheerders van dit gebied: de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden.

 57. Fietsknooppunt 38

 58. Uitkijktoren en steenfabriek

  Uitkijktoren Fortmond

  Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken.

  De restanten van de steenfabriek – ovens en een schoorsteen - zijn nu een Rijksmonument. Vanaf de naastgelegen uitzichttoren heb je mooi uitzicht over de IJssel en de Duursche Waarden. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang laarzenpad.

 59. Fietsknooppunt 51

 60. Fietsknooppunt 58

 61. Fietsknooppunt 97

 62. Fietsknooppunt 08

 63. De Nijensteen

  Informatiecentrum

  Aan de rand van de IJssel staat historische hoeve De Nijensteen. Hier komen groepen, teams en misschien straks jijzelf om te werken, vergaderen en creëren. We zijn enorm trots met het informatiecentrum Hoogwatergeul Veessen – Wapenveld op onze locatie.

 64. Fietsknooppunt 70

 65. Bokkers Mölle

  Bökkers Mölle

  Salland heeft een unieke verzameling werkende molens. De lekkerste van alle molen is toch wel de Bökkers Mölle in Olst, waar u onder andere versgebakken brood kunt kopen. De winkel bevindt zich in het oude graanpakhuis van de Bökkers Mölle. www.bokkersmolle.nl.

 66. Fietsknooppunt 56

 67. Ijssellinie

  IJssellinie

  De IJssellinie, een waterlinie die liep van Nijmegen tot aan Kampen, is vooral bekend als verdedigingswerk tijdens de Koude Oorlog. Begin jaren ‘50 is de linie aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen.

 68. Fietsknooppunt 60

 69. Fietsknooppunt 69

 70. Kasteel de Haere

  Kasteel de Haere

  De locatie heeft een speciale sfeer vanwege zijn ligging vlakbij de IJssel, het bos en het park waar je een wandeling kunt maken. Op openingstijden kunt u genieten van een kopje koffie met eigengemaakte appeltaart of honing-notentaart. Vanaf ons terras is het genieten van het uitzicht over de IJssel

 71. Fietsknooppunt 72

 72. Landgoed Groot Hoenlo

  Landgoed Groot Hoenlo

  Het hoofdgebouw van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo, huis Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.

 73. Fietsknooppunt 68

 74. Fietsknooppunt 77

 75. Het Stenen Kruis in Eikelhof

  het Stenen Kruis

  De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.

  In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.

  Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen!

 76. Huis Boxbergen

  Huis Boxbergen

  Het huis werd in de huidige vorm gebouwd tussen 1650 en 1653. Het werd in de 19e eeuw gekocht door leerlooier Lambert uit Deventer en liet de boel opknappen. In 1948 werd het gehele landgoed gebracht onder de Natuurschoonwet van 1928 en even later werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigd

 77. Fietsknooppunt 75

 78. Fietsknooppunt 75

 79. Fietsknooppunt 57

 80. Fietsknooppunt 78

 81. Fietsknooppunt 19

 82. Fietsknooppunt 91

 83. Fietsknooppunt 90

 84. Fietsknooppunt 93

 85. Fietsknooppunt 92

 86. Fietsknooppunt 94

 87. Fietsknooppunt 70

 88. Fietsknooppunt 79

 89. Fietsknooppunt 71

 90. Fietsknooppunt 76

 91. Fietsknooppunt 81

 92. Fietsknooppunt 67

 93. Fietsknooppunt 66

 94. Fietsknooppunt 55

 95. Fietsknooppunt 24

 96. Fietsknooppunt 24

 97. Fietsknooppunt 63

 98. Hanzestad Deventer

  Hanzestad Deventer

  Deventer is een dynamische stad in een historisch decor. Middeleeuwse straatjes. Historische pakhuizen en monumentale gebouwen en kerken. En zoals vaak het geval is met een stad aan een rivier heeft ook Deventer iets frivools en bourgondisch. Het leven is er goed en wordt er gevierd!

 99. Fietsknooppunt 62

 100. Fietsknooppunt 43

 101. Fietsknooppunt 13

 102. Fietsknooppunt 85

 103. Fietsknooppunt 86

 104. Fietsknooppunt 87

 105. Fietsknooppunt 88

 106. Fietsknooppunt 98

 107. Fietsknooppunt 08

 108. Fietsknooppunt 17

 109. Fietsknooppunt 9

 110. Fietsknooppunt 2

 111. Korenmolen De Leeuw

  Korenmolen De Leeuw

  De eerste vermelding van de molen op deze plek dateert uit 1523. Echter eerder stonden hier waarschijnlijk houten standaardmolens de voorlopers van de huidige molen. In 1772 stond de molen een stukje zuidelijker. Tussen 1824 en 1832 wordt dit bouwsel vervangen door een nieuwe,

  die gebouwd werd op de plaats waar de huidige molen "De Leeuw" staat.

 112. Fietsknooppunt 84

 113. Fietsknooppunt 16

 114. Fietsknooppunt 4

 115. Fietsknooppunt 67

 116. Dijkerhoekse Molen de Hegeman

  Dijkerhoekse molen de Hegeman

  In het hart van de buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam 'De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

 117. Fietsknooppunt 67

 118. Fietsknooppunt 14

 119. Fietsknooppunt 74

 120. Pothaar

  Pothaar

  Stap even van uw fiets en ontdek hoe het Sallandse boerenleven vroeger was. De geschiedenis van de Pothaar gaat terug tot 1767. De voormalige deel van deze boerderij is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, familiearchief, werktuigen en gereedschappen. www.depothaar.nl

 121. Fietsknooppunt 1

 122. Museum Broer een leven lang boer!

  Museum Broer een leven lang boer!

  Broer Pekkeriet begon jaren geleden met het verzamelen van oude boeren gereedschappen en werktuigen met medewerking van vrijwilligers is er een prachtige verzameling ontstaan.

 123. Fietsknooppunt 2

 124. Fietsknooppunt 71

 125. Fietsknooppunt 69

 126. Fietsknooppunt 65