Heks van Lettele

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  44,9 km
 • Duur
  3:00
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Volgens de legende uit 1493 is er een verband tussen de Heks van Lettele en 'het stenen kruis' op de Eikelhof. Rond die tijd leefde er in Lettele een Heks. Het was een tijdperk van list en bedrog, waarin sluwe rovers vochten om geld en macht. Kom fietsen en beleef het verhaal van de heks van Lettele

Volgens de legende uit 1493 is er een verband tussen de Heks van Lettele en 'het stenen kruis' op de Eikelhof. Rond die tijd leefde er in Lettele een Heks. Het was een tijdperk van list en bedrog, waarin sluwe rovers vochten om geld en macht. Kom fietsen en beleef het verhaal van de heks van Lettele

Startpunt

Start bij het Kulturhus De Spil, Sportweg 1 in Lettele. Staande met de rug naar het Kulturhus gaat u vanaf de parkeerplaats, rechtsaf de Sportweg op. Vervolgens einde weg links de Bathmenseweg op. Op de kruising met de Oerdijk, bevindt zich knooppunt 84.

Colofon

Deze route is tot stand gekomen m.m.v. een grote groep vrijwilligers uit Lettele. TIP: Zie ook de kinderversie van de route: www.deheksvanlettele.nl

 1. Kulturhus de Spil, Sportweg

 2. De Koerkamp, Lettele

  Restaurant de Koerkamp

  In de bosrijke omgeving van Lettele vindt u het gezellige dorpsrestaurant met café, serre en eetkamer. Bij uitstek de plek om bij te komen van een lekkere fietstocht of wandeling. Tal van routes komen langs ons gemoedelijke restaurant waar u bij mooi weer in het zonnetje kunt zitten op het terras.

 3. Fietsknooppunt 16

 4. Fietsknooppunt 99

 5. Fietsknooppunt 96

 6. Fietsknooppunt 97

 7. Naar 't Pannekoekhuis Lettele

  Voor een heerlijke pannenkoek bij 't Pannekoekhuis Lettele, ga je bij knp 97 rechtsaf richting knp 95. Dan zit het pannenkoekenhuis na 500 meter aan de rechterkant. Daarna weer terug fietsen naar knp 97 en verder met de route.

 8. 't Pannekoekhuis Lettele

  't Pannekoekhuis Lettele

  Gelegen op een landelijke locatie in Lettele met een gemoedelijke, bijna huiselijke sfeer. Zomers kun je genieten van al het lekkers dat wordt geserveerd in de serre. De kinderen vermaken zich eindeloos in de speeltuin, met oud Hollandse speeltoestellen of binnen in de speelhoek.

 9. Fietsknooppunt 89

 10. Fietsknooppunt 80

 11. Fietsknooppunt 81

 12. route naar Klooster Nieuw Sion

  Route voor een leuk ommetje (circa 3 km) naar restaurant NuNu en Klooster Nieuw Sion. Bij knp 81 RD, doorgaande weg RA. (hier links NuNu) Oversteken en LA naar 'Nieuw Sion'. Na het bezoek terug naar de doorgaande weg. Oversteken, na ca. 200 meter RA (Zwijnbergerweg), tot knp 81. Ga LA naar knp 76.

 13. Klooster Nieuw Sion

  Abdij Nieuw Sion

  Bezoek Klooster Nieuw Sion en neem een kijkje in de kloosterkerk, de tuin, de stiltegangen of drink een kopje koffie in het Kloostercafé (geopend vanaf medio 2021). In dit klooster uit de negentiende eeuw wonen nu geen monniken meer,

  maar er zijn nog wel bewoners en vrijwilligers die zorg dragen voor een levendige gemeenschap. Klik hier voor een interview met één van de gidsen.

 14. Fietsknooppunt 76

 15. Nicolaaskerk Wesepe

  Kerk van Wesepe

  De Nicolaaskerk in het Sallandse dorp Wesepe is een 14de-eeuwse gotische zaalkerk. Het kerkje werd voor het eerst in 1348 genoemd en behoorde tot 1371 tot het kerspel Wijhe. Sindsdien was Wesepe een afzonderlijk kerspel.

 16. Fietsknooppunt 78

 17. Fietsknooppunt 75

 18. Huis Boxbergen

  Huis Boxbergen

  Er gaan wilde verhalen rond dat er onderaardse gangen zouden zijn bij Huis Boxbergen en dat die ook iets met het moordkruis te maken zouden hebben. Maar waarschijnlijk zijn het overblijfselen van het kasteel dat hier in de zestiende eeuw stond. Lees het interview met de eigenaresse van Boxbergen:

 19. Stenen Kruis van de Eikelhof

  het Stenen Kruis

  De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.

  In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.

  Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:

 20. Fietsknooppunt 77

 21. Fietsknooppunt 67

 22. Fietsknooppunt 66

 23. Hotel Restaurant Gaia

  landhuis Nieuw Rande

  Ooit was dit landhuis Nieuw Rande bij fietsknooppunt 55 van de gouverneur-generaal van Indië, maar nu is het Hotel Gaia. Het huidige statige gebouw op een steenworp afstand van Deventer en Diepenveen is neergezet in de negentiende eeuw, maar de buitenplaats zelf stamt al uit de zeventiende eeuw.

  Nu kun je er heerlijk op het terras of in de salon genieten van ‘smakelijkheden’ tijdens deze fietsroute door Salland. En natuurlijk lekker slapen in een van de kamers met een exotisch, werelds tintje. Meer weten over Nieuw Rande? Lees het verhaal van Bibi Kok, eigenaresse van Hotel Gaia:

 24. Fietsknooppunt 55

 25. Fietsknooppunt 24

 26. Fietsknooppunt 24

 27. Hanzestad Deventer

  Hanzestad Deventer

  Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools en meestal ook iets bourgondisch. Een levendige stad, met grote evenementen zoals het Dickens Festijn en Deventer op Stelten. Een stad met een monumentale sfeer met bovendien een prachtig buitengebied.

 28. Fietsknooppunt 63

 29. Fietsknooppunt 62

 30. Fietsknooppunt 43

 31. Fietsknooppunt 83

 32. Fietsknooppunt 86

 33. Fietsknooppunt 87

 34. Fietsknooppunt 88

 35. Fietsknooppunt 98

 36. Fietsknooppunt 84