Weerribben Turf wandeling

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  14,9 km
 • Duur
  3:43
 • Knooppunten
  10
 • Locaties
  4

Wandel door het unieke decor rond Kalenberg, Oldemarkt en Ossenzijl. Het landschap herinnert aan de turfstekers. Die verveenden het gebied en zorgden onbedoeld voor de prachtige natuur. De turf ging via Blokzijl over de Zuiderzee naar het westen. Ervaar dat verleden tijdens deze wandeling.

Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats aan de Berkenlaan in Kalenberg. Hier vindt u bij de parkeerplaats keuzepaal D30. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf D30 blauw in zuidoostelijke richting.

 1. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.

 2. Wandelknooppunt D12

 3. Wandelknooppunt D13

 4. Wandelknooppunt D23

 5. Woldlakebos

  Woldlakebos

  Bos in het laagveen van De Weerribben. Een paradijs voor libellen en vlinders. Met een tikkie geluk fladdert de zeldzame grote vuurvlinder voorbij. Een beetje mazzel is ook nodig voor een blik op de otter: hét dierlijke symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 6. Wandelknooppunt D24

 7. Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.

 8. Wandelknooppunt D21

 9. Wandelknooppunt D10

 10. Tjaskermolens

  Tjaskermolens

  De markante molentjes in Weerribben-Wieden bemaalden vroeger kleine stukken land. Rondom Kalenberg staan mooie exemplaren, zoals spinnenkopmolen De Wicher.

 11. Wandelknooppunt D11

 12. Wandelknooppunt D33

 13. Kloosterkooi

  Kloosterkooi

  Op de plek waar kooikers vroeger eenden vingen, heerst tegenwoordig absolute rust. Ook de Kloosterkooi is zo’n rustpunt voor eenden en andere vogels. Onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer mogen ook mensen de kooi bezoeken.

 14. Wandelknooppunt D31

 15. Wandelknooppunt D30